Press ESC to close

Coin Yakma İşlemi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır? (Token/Coin Burn)

Coin yakma işlemi, diğer adıyla coin burn, miktarı belirlen coinleri kalıcı olarak dolaşımdan çıkarma işlemine verilen addır. Toplam arzı sınırlı olmayan bir coinin değeri sürekli olarak yükselemez. Bu sebeple coin yakma işlemi gerçekleştirilerek arzı kısıtlı olan ve arzı kısıtlı olmayan coinler arasında piyasa dengesi sağlanmış olur. Örneğin bitcoin arzı kısıtlı bir ürün olduğundan onun üzerinde böyle bir işlem yapılmaz. Aynı şey ethereum için de geçerlidir.

Genellikle bu tarz işlemler altcoinler üzerinde yapılır ve bu durumu sadece kripto para dünyasında görebilirsiniz. Klasik borsalarda kuru dengede tutmanın yolları çok farklıdır. Bu yöntem kripto para birimlerinin özgürlüğünün bir başka göstergesidir.

Coin Yakma İşlemi Nasıl Yapılır?

Coin yakma işlemi kişiler veya kurumlar tarafından gerçekleştirilebilir. Bu işlemin yapmak isteyen kişi veya kurum ne kadar coin yakmak istediğini belirtir. Ardından bu miktarın cüzdanında var olup olmadığı kontrol edilir. Eğer yakılmak istenen coin miktarı cüzdanda mevcutsa işlem tamamlanır ve yakılan coin miktarı toplam arzdan düşülür.

Coin yakma işlemi ile belirlenen miktardaki coinler bir daha kullanılmamak üzere, özel anahtarı geçerli olmayan, yani kimsenin ulaşamayacağı bir adrese gönderilir. Yakılan coinler asla geri getirilemez. Tüm coin yakma işlemleri blockchaine kaydedilir ve eğer istenirse coinlerin yakılıp yakılmadığı buradan kontrol edilebilir. Bunun için kullanılan algoritmanın ismi ‘proof of burn ‘ dür. Proof of burn coinlerin gönderildiği adresin gerçekten coin yakma adresi olup olmadığını kontrol eder. Bu sayede gönderilen coinlerin yakıldığı ve kullanılamaz hale geldiği teyit edilebilir.

Coin Yakma İşlemi Neden Yapılır?

Coin yakma işleminin farklı amaçları olabilir. Bunlardan birincisi piyasada arz talep dengesini oluşturmaktır. Toplam arzı düşürerek deflasyon yaratılır ve coinin fiyatı yükseltilir. Örnek vermek gerekirse eğer değeri 1 dolar olan bir coinden elinizde 1000 dolarlık 1000 adet varsa ve bunun yüzde 25 i coin yakma işlemine alınırsa, geriye elinizde toplam değeri yine 1000 dolar olan 750 adet coin kalmış olur.

Coinin fiyatı da 1 dolardan 1.33 dolara yükselmiş olur. Bu durum bazı şirketler tarafından , elinde coinlerini tutan yatırımcılar için ödüllendirme sistemi olarak kullanılabilir. Bu sayede Coin sahiplerinin de uzun vade yatırım için bu ürünleri tercih etmesi sağlanır.

coin yakmak fiyatı nasıl etkiler
coin yakmak fiyatı nasıl etkiler

Coin Yakma İşleminin Yatırımlara Etkisi

Coin yakma işlemi ilk duyulduğunda coin sahiplerini zarara uğratacak , negatif bir durummuş gibi algılansa da aksine bu güzel bir fırsattır. Sadece coin yakma işleminin yapılacağı zamanlarda bile söz konusu ürüne yatırımcı sayısında artış yaşandığı bilinmektedir. Aynı zamanda bu sayede dolaşımdaki coin miktari da kontrol altında tutulmuş olur.

Örneğin, kripto dünyasının en büyük borsası olan Binance ‘ in kendi coini olan BNB için düzenli olarak coin yakma işlemi yapılmaktadır. Yakılacak BNB miktarı son 3 ayda yapılan işlem sayısına göre belirlenir ve bu sayede hedeflenen coin fiyatına ulaşılır. Diğer bir seçenek olarak yakılan coinlerin karşılığında yeni bir coin oluşturulabilir.

Yakılan coinlerin değeri, yeni oluşturulan coine aktarılabilir. Bir diğer ihtimal de ICO süreci sonunda üreticiler satılmayan coinleri coin yakma işlemine tabi tutmaları olacaktır. Bunun amacı piyasaya güven duygusu vermektir. Aynı zamanda coin yakma işleminin bazı hataları düzeltmek için de kullanıldığı görülmüştür.

Kripto para dünyasının doları olarak bilinen tetherde yanlışlıkla basılan tutar yakılarak bu sorunun giderilmesi sağlanmıştır. Son olarak işlem ücretlerini karşılamak için de coin yakma işlemleri tercih edilebilir. Bu seçeneğin ripple üzerinde kullanıldığını görebilirsiniz. Bu sayede hem ripple transferleri çok hızlı şekilde gerçekleşir, hem de yatırımcısı açısından pozitif bir durumdur. Coin yakma işlemine en büyük kripto para borsası Binance in dışında , yine önde gelen borsalardan biri olan Kucoin’ de, Tron, VeChain,Twt ve EOS gibi kripto paralarda rastlamanız mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir