VIX (Korku Endeksi) Nedir? Nasıl Yorumlanır? Piyasalar için Önemi

Tüm dünyada piyasaları etkileyen yerel ve global bazı olaylar var. Global olaylar özellikle küresel piyasaların tamamına etki ettiğinden oldukça önemli. Bu yazımızda global anlamda piyasaları etkileme yetisi bulunan bir endeksi ele alacağız. Evet tahmin edebileceğiniz üzere bugünkü onumuz VIX endeksi olacak ya da bazı aracı kurumların ifade ettiği üzere korku endeksini açıklayacağız.  Vix endeksi nedir, nasıl yorumlanır? VİX endeksi neden yükselir? VIX endeksi finansal piyasaları nasıl etkiler? Şimdi tüm bu soruların cevaplarına bakacağız.

VIX Endeksi Nedir?

Arkadaşlar Türkçe olarak ifade edildiği üzere korku endeksi olarak tanımlanabilir aslında Vix endeksi. Ancak ne demek bu korku endeksi? Burada bahsedilen korku finansal piyasaların bozulması korkusudur. Bu nedenle de bu endeks yükseldiğinde finansal piyasalar için riskler artıyor demektir.  Endeks düştüğünde ise ya da 30 altında bir seyir izlediğinde ise VIX piyasalar açısından küresel anlamda önemli risklerin oluşmadığı anlamı çıkarılabilir.

Vix endeksi ne demek sorusuna kısa bir cevap verecek olur isek, piyasalarda oluşan endişenin derecesini ölçen bir aracı olduğunu söyleyebiliriz.

VIX Endeksi Nasıl Yorumlanır?

Kısaca VIX endeksinin tanımını yaptık. Bu tanımla birlikte VIX endeksinin yorumlanması ile ilgili bir yorum da yapış olduk aslında. Yani VIX endeksi piyasalardaki endişenin derecesini ölçen bir gösterge niteliğinde demiştik. Eğer böyleyse VIX endeksi yükseldiğinde piyasalardaki endişe oranının arttığını söyleyebiliriz. Yine aynı şekilde VIX endeksinin düştüğü veya düşük kaldığı ortamda piyasaların daha istikrarlı bir görünümde olduğunu ve küresel piyasalar için önemli bir endişenin olmadığı söylenebilir.

Vix Endeksi Yükselirse Piyasalar Nasıl Etkilenir?

Finansal piyasalar endişeli ortamları sevmezler. Çünkü bu tarz durumlarda para sahipleri risk almak istemezler. Dolayısı ile borsaya, fonlara, kripto paralara veya farklı yatırım araçlarına yatırım yapmak yerine nakitte kalmayı tercih ederler. Dolayısı ile VIX endeksinin yükselmesi başta borsalar ve kripto paraları olumsuz etkiler diyebiliriz. Zaten korona çıktığı dönemde 80 puan üzerine çıkan VİX endeksi bize bu deneyimi fazlasıyla yaşatmıştır. O dönemde hem kripto paralar hem de borsalar oldukça sert düşüş yaşamıştı.

Vix endeksinin yüksek seyrettiği ortamlarda altın fiyatları biraz daha işin kaynağına odaklanır. Yani bazı durumlarda vIX yükselirken altının değerinin de arttığını görebiliriz. Çünkü altın bazen güvenli liman talebi görür. Bu anlamda VIX endeksinin yükselme nedenine bakmak grekir. Bir savaş nedeniyle mi yükseliyor yoksa yeni bir virüs mü? Ya da farklı herhangi bir nedenle mi? Bu soruların cevapları VIX endeksinin altın fiyatlarına etkisinin cevaplanabilmesi açısından önemlidir. Ayrıca VIX yükselişlerinde güvenli liman talebi gören başka yatırım araçları da vardır. Bunlar ise Japon Yeni ve İsviçre Frangı’dır. Bu para birimleri yapıları gereği, piyasalarda riskten kaçış olduğunda değer kazanan para birimleri olarak dikkat çeker.

Örnek verecek olur isek, geçtiğimiz haftalarda Japonya Merkez Bankası BOJ’un faiz artırım kararı ve FED’in faiz indirimini geciktirdiği düşüncesi piyasalarda endişenin derecesini artırmıştır. Bununla beraber başta Japonya olmak üzere Asya borsalarında başlayan satış globale yayılmış ve VİX endeksi 60 seviyesinin üzerine çıkmıştır. Burada en çok talep gören para birimleri arasında ise Japon Yeni ve İsviçre Frangı yer almıştır.

İlginizi Çekebilir:FCA Lisansı Nedir, FCA Lisanslı Forex Firmaları
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Enflasyon nasıl oluşur
Yatırımda Enflasyon Faktörü Ne Kadar Etkilidir ?
bitcoin alımı
Kredi Kartı İle Bitcoin Alınır Mı?
Yunanistan’da Asgari Ücret Ne Kadar? Yunanistan’da Yaşama Dair
Teorik Eşleşme Ne Demek?
Ülkelerin Para Birimleri, Hangi Para Hangi Ülkenin Resmi Parası ?
Amerika’da Asgari Ücret, ABD’de Asgari Ücret Ne Kadar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KriptoMix | © 2024 |