Devalüasyon Ne Demek ? Devalüasyonun Nedenleri Nedir ?

Tanım olarak devalüasyon, bir ülkenin resmi para biriminin diğer ülkelerin dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir. Yani değer düşmesi anlamına gelen devalüasyon, bilinçli olarak yapılan bir müdahaledir ve devlet tarafından yapılır. Normal şartlarda hiçbir ülke, kendi resmi para biriminin başka ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybetmesini istemez fakat bazı ekonomik çıkmazlar bu müdahaleyi zorunlu kılar.

Devalüasyonun Nedenleri Nelerdir?

  • Ülke ekonomisinin dış ticarette açık vermesi: ülkeler kendi paralarının değerini döviz karşısında düşürerek alım gücünü düşürür, böylelikle daha az ithalat yapılıp daha fazla ihracat yaparak ülke ekonomisine müdahalede bulunmuş olur. Dış ticaret açığı kapatılmış olur.
  • Bütçe dengeleme çalışması: devalüasyon müdahalesi ile ithalat azaltılıp ihracat arttırılınca, devalüasyon yapan ülkenin ihracat mallarının fiyatı da azalır böylelikle ihracat gelirleri artar.
  • Enflasyonu düşük tutma amacı: devalüasyon ile birlikte kur dengeleri kontrol altında tutulmuş olur.
  • Döviz girişini hızlandırmak: devalüasyon müdahalesi ile birlikte ülkeye döviz girişlerinin hızlanması amaçlanır. İhracatın artması demek; ülkeye dövizin daha hızlı ve çok girmesi demektir.

Devalüasyonun Etkisi

Devalüasyon uygulamasının başarılı sonuç vermesi için dikkat edilecek çok unsur bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ülkenin üretimidir. Ülkenin kendi üretimi ithalat ve ihracat dengesini direkt olarak etkilediğinden devalüasyon uygulamasına da direkt etki eder. Eğer, bir ülkenin üretimi, kendi içindeki talebi karşılamıyorsa ve devalüasyon etkisi ile ihracatta artış oluyorsa, bu ithalatın da mecburen artcağı anlamına gelir ve yapılan devalüasyonun olumlu hiçbir etkisi olmaz; kısa süreli olur. Bu nedenle kaynakların ve üretimin devalüasyon üzerinde çok büyük etkisi vardır.

[ilgili_yazi id=”405″]

Devalüasyonun etkisi ile; iç fiyatlarda azalma görülür, ihracat artar, dış fiyatlarda artış görülür ve ithalat artar. Devalüasyon yapılan ülkelerden ithalat yapmak avantajlı hale gelir ve o ülkeye hızlı para akışı sağlanır.

Devalüasyonun olumsuz etkileri de söz konusudur. Örneğin; devalüasyon uygulaması ile birlikte, dövizle ödenecek dış borçta da artış gerçekleşir. Ayrıca, devalüasyon müdahalesinin sıklıkla yapıldığı ülkelerin para birimlerine güven azalır, bu da para biriminin başka ülkeler nezdinde değer ve itibar kaybetmesine neden olur.

İlginizi Çekebilir:FİTCH Türkiye’nin Kredi Notunu Artırdı, Görünümünü Yükseltti
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Rüçhan Hakkı Nedir? Nasıl Olmalıdır?
Enflasyon nasıl oluşur
Yatırımda Enflasyon Faktörü Ne Kadar Etkilidir ?
iş kurmak istiyorum diyenlere tavsiyeler
İş Kurmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler, İş Kurmayı Düşünenlere Öneriler
İslami Forex Hesabı Nedir, Nasıl Kullanılır ?
Enflasyon Nedir ? Enflasyon Neden Oluşur ?
altın alınır mı
Altın Alınır mı? Altın Ne Zaman Alınır? Altını Etkileyen Faktörler 2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KriptoMix | © 2019 |