Press ESC to close

Borsada Karanlık Oda Ne Demek?

Borsada Karanlık Oda Ne Demek?

Yatırımcılar açısından borsa terimlerine hakim olmak beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir. Özellikle borsada yatırım yapmayı isteyen yatırımcılar açısından borsada yer alan terimleri biliyor olmak, karlı bir yatırımın olmazsa olmazı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tam da bu noktada borsada yer alan yatırımcıların oda kavramını sıklıkla kullandıklarını söyleyebiliriz. Özellikle karanlık oda terimi piyasaya yeni dahil olan yatırımcıların ilgisini çeken bir terim olarak tanımlanır. Peki borsada karanlık oda ne demek? Karanlık oda tanımı hangi durumlar için kullanılır? Karanlık odayı hangi borsa terimiyle karıştırmamak gerekmektedir? İşte bu soruların tamamına dair ayrıntılı yanıtlar!

Borsada Karanlık Oda Neyi İfade Eder?

Borsada seans işlem saati kapandıktan sonraki 5 dakika içerisinde emir toplama işlemi yapılır. Yani borsada seans 18:00 itibariyle kapanıyorsa; 18:05’e kadar emir toplama bölümü devam eder. Genel olarak bu 5 dakikalık süre; karanlık oda olarak tanımlanır. Söz konusu emirlerin girişinin yapıldığı bu 5 dakikalık süre; karanlık oda kavramının anlamı olarak karşımıza çıkar.

borsada karanlık oda ne demek

Borsada karanlık oda ne demek? Sorusu sorulduğunda yatırımcıların aklına seans kapanışından sonraki ilk 5 dakika gelir. Bu 5 dakikalık bölümde emirler toplanır, ancak bu emirler toplanırken hisse senedi fiyatları da sabit kalmaktadır. Bu noktada hisselerin net fiyatları ise seans kapanışından sonraki 5. Dakikanın sonu itibariyle belli olmaya başlar. Yani karanlık odadaki 5 dakikalık süre içerisinde toplanan alış ve satış miktarları, hisse senetlerinin fiyatlarının belirlenmesinde de etkili olmaktadır. Ancak bu fiyatlandırmada fiyatlar; %3’ü geçmeyecek şekilde ayarlanır. Bu durum hem tavan fiyat hem de taban fiyat için geçerli olmaktadır.

Kör Havuzla Karanlık Oda Sıklıkla Karıştırılır

Borsada yeni olan yatırımcıların zaman zaman karanlık oda terimi ile kör havuz kavramını birbirleriyle karıştırmaları gayet olağan bir konudur. Zira bu iki kavram birbirlerine yakın kavramlar olsa da kör havuz birkaç özelliğiyle karanlık oda kavramından ayrılmaktadır. Esasında kör havuz genel olarak borsada işlem yapma kabiliyetine sahip olan aracıların alışlarını ve satışlarını gizlemeleri durumudur.

Kör havuzda yatırımcılar hisselerin alış ve satışına dair bir veri göremediklerinden yatırım yaparken temek verilere de ulaşamamaktadır. Kör havuz tabiri genellikle aracı kurumların etkili olduğu bir kavram olarak karşımız çıkar. Tam da bu noktada Karanlık oda için gereçli olacak süreleri biliyor olmak beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir. İşte borsa seanslarının kapanışından sonraki ilk 5 ve sonraki 5 dakika içerisindeki aşamalar:

  • 18:01 ile 18:05 arası; emir toplama aşaması
  • 18:05 ile 18:07 arası; fiyat belirleme ve kapanış aşaması
  • 18:08 ile 18:10 arası; kapanış fiyatı üzerinden ( tek fiyattan) işlem yapılabilme aşaması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir