YTD Ne Demek? YTD Açılımı Nedir? Borsada YTD Ne İçin Kullanılır?
Finans piyasalarında kullanılan bazı terimler bulunur. Piyasada işlem yapan yatırımcılar bu terimlere aşina olsa da, bu terimlerden haberi olmayan yeni yatırımcılar anlamlarını öğrenmek istemektedir. Bu terimlerden bir tanesi olan YTD terimini bu makalemizde açıklayacağız. YTD ne demek, borsada YTD ne için kullanılır gibi soruların cevaplarını yazımız içerisinde bulabileceksiniz.
- YTD Ne Demek? YTD Açılımı Nedir? Borsada YTD Ne İçin Kullanılır?
- YTD Teriminin Açıklaması 2021
- Borsada YTD Ne Demek?
- YTD Yazılmaz ise Ne Olur?
YTD Teriminin Açıklaması 2021
YTD’nin açılımı, yatırım tavsiyesi değildir demektir. YTD terimi genelde, borsa sitelerinde, sosyal medya sitelerinde, grupça yazılan her platformda insanların yazılarının başına ya da sonuna ekledikleri bir terimdir. Bu terimin anlamı ise;
Ben kendime ait görüşümü belirtiyorum, siz bu görüşe inanmak zorunda değilsiniz. Bu görüşe inanarak yatırım yapmayın. Yatırım sonucunda zarar edebilirsiniz ve bundan ben sorumlu değilim, demektir.
Uzun uzun açıklama yapmaktansa YTD diyerek insanlar ne anlama getirdiklerini söylüyorlar. Bu terimin yazılmasının sebebi aslında, SPK’nın yaptırım cezalarından kaçınmak amaçlıdır. SPK (Sermaye Piyasa Kurulu) tarafından yetki ve sertifikası bulunmayan insanlar, yatırım tavsiyeyi verme gibi yetkileri bulunmamaktadır. Bu lisansa sahip olmayan insanlarda, yorumlayacakları şeylerin başına ve sonuna YTD terimi yazarlar.
Borsada YTD Ne Demek?
Anlam olarak yine, yatırım tavsiyesi değildir anlamına gelmektedir. Örnek vermek gerekirse, gümüş YTD ne demek diye bir soru için;
Gümüş hakkında yazılan yorumların, görüşlerin sadece yazan kişiye ait olduğu ve yatırım tavsiyesi değildir anlamına geliyor.
YTD sözcüğünün hukukta “yatırım tavsiyesi değildir.” Gibi herhangi bir yeri yoktur. Yine de yatırımcılar tarafından paylaşımların yanına eklenmesi doğrudur. Aslında doğru olan yatırım tavsiyesi içermeyen içerikler paylaşmaktır. Ancak bazen piyasaya uzak olan yeni yatırımcılar tarafından her paylaşım yatırım tavsiyesi olarak anlaşılabilmektedir. Öyle ki Twitterda YTD Coin şeklinde bir paylaşım sonrası hemen YTD coin almak isteyenlerin mesajları görülmektedir. Dolayısı ile bu tarz terimlerin anlamını bilmek ve duruma göre paylaşmak mantıklı olacaktır.
YTD Yazılmaz ise Ne Olur?
Bir yatırım aracı hakkında yorumlarımızı ve görüşlerimizi dile getirirken, borsa yatırım platformuna yaptığımız analiz ve incelemeler sonucu fikirlerimizi beyan ederken YTD yazamazsak ne gibi durumlar ile karşılaşırız, görelim.
Diyelim ki bir hisse senedi formuna kendi görüşlerimizi beyan ettik, hisse senedinin ileriki zamanlarda yükseleceğini söyledik. Bu yorumu okuyan insanlar ise sizin görüşünüz, yorumunuza bakarak hisse senedini aldılar diyelim. Diyelim ki ilerleyen zamanlarda hisse senedi zarar etmeye başladı ve yatırımcılar para kaybetmeye başladı. Yatırımcı da bu durumda sizin yaptığınız görüşü kayıt alarak sizi SPK’ya şikayet etmeye hakkı var ve etti.
SPK’ da bu durumda size işlem yasağı ve maddi anlamda bazı istenmeyen durumların içine sürükleyebilir. Bu durumdan kolayca sıyrılmakta oldukça zordur. Fakat eğer yazınızın başına ya da sonuna YTD yazmış olsaydınız, herhangi bir yaptırıma maaruz kalmayacaktınız.
Hatırlanması gereken bir şey vardır ki, sanal dünyada herkes iyi niyetli, iyi düşünceli olmayabiliyor. Belirtmek isteriz ki sadece YTD yazarak da çok güvenli bir ortam yaratmış olmazsınız. YTD ifadesi belirtilmiş olsa bile SPK tarafından ceza alma ihtimaliniz olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Borsada merak edilen kavramlardan olan brüt takas ile ilgili detaylara borsada brüt takas nedir başlıklı makaleden ulaşabilirsiniz.