Enflasyon Nedir ? Nasıl ve Neden Oluşur ?
Enflasyon, bir ülkede fiyatların hızlı ve sürekli olarak artması olayına denmektedir. Bir ülkede enflasyon olabilmesi için, artışın sürekli olması zorunludur, ancak bu durumda enflasyondan söz edilebilir. Bir ya da birkaç ürün ve hizmette, aynı anda bir defa artış yaşanması enflasyon demek değildir. Enflasyon, ülkenin ürün ve hizmetlerindeki genel ve sürekli fiyat artışıyla mümkündür. Ayrıca, bu sürekli fiyat artışı ile birlikte ülkenin resmi para biriminin değeri de düşmektedir.
- Enflasyon Nedir ? Nasıl ve Neden Oluşur ?
- Enflasyon Türleri
- Enflasyon Nasıl ve Neden Oluşur?
Enflasyon Türleri
Enflasyon kavramının 2 türü vardır, bunlar;
- Talep Enflasyonu
- Maliyet Enflasyonu’dur.
Talep enflasyonunda, üretilen mal ve hizmetlerin talepleri karşılayamaması ve fiyatların artması söz konusudur. Bu enflasyon çeşidi ile mücadele etmek kısmen kolaydır. Piyasadaki toplam talebi düşürücü politikalar ile ya da toplam arzı arttırıcı politikalar ile talep enflasyonunun önüne geçmek mümkündür.
Maliyet enflasyonunda ise; üretilen mal ve hizmetlerin bir nedenden dolayı maliyetinin artması ve talebin düşmesi söz konusudur. Maliyet enflasyonunda, maliyetin artması, ürün ve hizmetin fiyatının artmasına neden olacaktır. Artan fiyatlar nedeniyle de o ürün ve hizmete olan talebi düşürecektir. Bu durum, enflasyonu etkilemenin dışında piyasada bir durgunluğa yol açacaktır. Enflasyonun yükselmesi ve piyasadaki durgunluk birleşince ve bu ikisi aynı anda yaşanınca, içinden çıkılması zor bir kriz olan stagflasyona yol açacaktır.
[ilgili_yazi id=”389″]
Enflasyon Nasıl ve Neden Oluşur?
Tüm ülkelerde enflasyon, yaşanması istenmeyen olumsuz bir ekonomik durumdur. Enflasyonun yaşanmasına neden olan çeşitli sebepler vardır, bunardan bazıları;
- Kıt kaynaklı ülkeler, enflasyonun en çok yaşandığı ülkelerdir. Çünkü kıt kaynaklarla, ülkeye yeterli arzda bulunmak zordur.
- Bir ülkedeki toplam harcamanın, toplam giderden fazla olması enflasyon yaşanmasına sebebiyet verir.
- Ülkedeki üretimin, çeşitli sebeplerden dolayı azalması enflasyona sebep olur. Bu çeşitli sebepler, kaynak kıtlığı ya da ülke içi politikalardan kaynaklanabilir.
- Ülkeye karşılıksız olarak giren döviz ve altın miktarının artması bir enflasyon sebebidir. Yasa dışı yollarla ülkeye para sokulmasının, kara para aklanmasının ülke ekonomisine ciddi zararları vardır.
- Tedavülde olan paranın arzının artması da enflasyon sebeplerindendir.