Press ESC to close

Dolar Endeksi Ne Demek ? Nasıl Hesaplanır ?

Dolar endeksi, ABD Doları’nın, diğer ülkelerin resmi para birimleri karşısındaki sepet kur değerini ifade eder. Bu diğer ülkelerin para birimi diye bahsedilen, belirli 6 farklı para birimidir, bunlar; Euro, Japon Yeni, İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı’dır. Bu para birimlerinin olma sebebi ise uluslar arası piyasada yüksek hacme sahip olmasıdır. Dolar endeksi, doların dünya üzerindeki değerini ortaya koymaktadır.

Dolar Endeksi Nasıl Hesaplanır ?

Dolar endeksi, yerel para biriminin ağırlıklarının geometrik ortalamasının hesaplanması ile bulunmaktadır. Bu ortalamayı bulmakta kullanılan sabit çarpan 50.14348112’dir. Dolar endeksinde, para birimlerinin belirli bir ağırlık oranları vardır, bunlar; euro için %57.6, Japon Yeni için %13.6, İngiliz Paundu için %11.9, Kanada Doları için %9.1, İsveç Kronu %4.2, İsviçre Frangı için %3.6’dır. Dolar endeksi hesaplanırken en büyük ağırlık, Avrupa’nın para birimi olan Euro’dadır. Dolar endeksi hesaplaması yapmak için sabit bir formül kullanılmaktadır. Bu formül aşağıdaki gibidir.

Formülü ise; DXY = 50.14348112 x EUR/USD^ (-0.576) x USD/JPY^(0.136) x GBP/USD’(-0.119) x USD/CAD^(0.091) x USD/SEK’(0.042) x USDCHF^(0.036)

Dolar endeksinin sembolü, USDX, DX veya DXY kısaltmaları ile gösterilir.

Dolar Endeksinin Artması Ve Düşmesinin Etkileri

Dünya üzerindeki neredeyse tüm ülkelerde, para ve küresel ticaretin dolar para birimi üzerine kurulması, diğer para birimlerinin dolar karşısındaki değerini önemli kılmaktadır. Dolar endeksinin yükselmesi demek; dolar para biriminin, diğer ülkelerin para birimleri karşısında değerinin artması anlamına gelmektedir. Yatırımcılar, dolar endeksinin yükselmesi ile birlikte ellerindeki diğer ülke para birimlerini satarak dolar alımına başlar, bu durum da ülkelerin borsalarına direkt olarak olumsuz etki eder.

Dolar endeksinin yükselmesi, dünya çapında dolara olan talebin artması demektir. Dolar endeksinin düşmesi ise; dolar para biriminin diğer ülkelerin resmi para birimleri karşısında değer kaybetmesi anlamına gelmektedir. Yatırımcılar bu durumda, ellerinde doları satarak diğer ülkelerin para birimlerinin alımına başlar bu da ABD’nin borsa piyasasına direkt olarak etki eder. Bu etki, ABD borsasında negatif iken, diğer ülkelerin borsalarına pozitif olarak yansır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir