Kuyumcular Kaçta Açılıyor ? Kuyumcuların Açılış Saati
Kuyumcular, özellikle düğün, nikah, kına vb. günler öncesinde uğrak noktalarımız olan dükkanlardır. Bunun dışında altın yatırımları için de kuyumcu dükkanlarına gitmekteyiz. Tabi son dönemde bankalar altın hesabı seçenekleri ile dikkat çekmeyi başarsa da, hala kuyumcuları tercih etmekte olan büyük bir kitle mevcut. Kuyumculara daha çok sabah işe giderken veya iş çıkışında gitmekteyiz. İşe giderken kuyumcular açık oluyor mu ? Kuyumcuların açılış saati kaç ? Kuyumcu dükkanları sabah kaçta açılır gibi soruların cevaplarını yazımız içerisinde bulabileceksiniz.
- Kuyumcular Kaçta Açılıyor ? Kuyumcuların Açılış Saati
- Kuyumcuların Açılış Saati
- Kuyumcular Ne İş Yapar ?
- Kuyumcular Çalışanlar Kaç Para Maaş Alıyorlar ?
Kuyumcuların Açılış Saati
Kuyumcular, bankalar gibi resmi daireler değillerdir ancak onların da kendi içlerinde bir yapısı bulunmaktadır. Kuyumcu mağazalarında altın, gümüş, pırlanta vb. değerli metaller olabileceği gibi nakit miktarı da yüksek olabilmektedir. Bu nedenle kuyumcuların güvenliği oldukça önemlidir. Dolayısı ile kuyumcular akşam çok geç saatlerde açık olmamalıdır. Kuyumcuların açılış saati ise genellikle ilden ile değişiklik gösterebilmektedir.
Kuyumcuların açılış saati ile ilgili önemli bilgiler;
- Kuyumcular hafta içi her gün ve cumartesi günleri saat 08,30 da açılmaktadır.
- Kuyumcular pazar günleri kapalı olmaktadır.
- Kuyumcuların açılış saatleri bulunduğu ile göre 1-1,5 saat arasında farklı olabilir.
- AVM içerisinde yer alan kuyumcular genellikle saat 10:00’da açılmaktadır. Kapanış saati ise yine AVM’nin kapanış saati olan 22:00 olmaktadır.
- Resmi ve Dini Bayramlarda kuyumcular açık mı sorusunun cevabı için, kuyumculara gitmeden mağazaları aramanız doğru bilgi edinmek açısından önemlidir.
- Türkiye’nin doğusunda kuyumcular güneşin doğuş ve batış şeklinden ötürü daha erken saatlerde açılıp daha erken saatlerde kapanır. Batı kesimde ise genellikle 08:30 açılış saati olarak bilinmektedir.
- Kuyumcular hafta sonları cumartesi günü açıktır ve çalışma saatleri hafta içi günlerle aynı olmaktadır. Pazar günleri ise kuyumcular kapalıdır.
- Kuyumcuların mesai saatleri genel olarak 08:30 ile 19:00 arasındadır. Kuyumcu mağazaları öğle tatili vermemekte ve bu saatler arasında hizmet sunmaktadırlar.
Kuyumcular Ne İş Yapar ?
Kuyumcularda altın çeşitleri, gümüş, pırlanta ve değerli metaller alınıp satılabilmektedir. Bazı kuyumcular döviz alım-satım işlemi de yapabilmektedir. Ancak bunun için yetkili bir müessese olması gereklidir. Kuyumcuların en çok işlem yaptığı yer Türkiye’de Kapalıçarşı olarak bilinmektedir.
[ilgili_yazi id=”1228″]
Son dönemde hepsiburada ve benzeri alışveriş siteleri internet üzerinden altın satımına başlamıştır. Yine bankalarda online olarak altın alım-satım yapılabilecek işlem platformları geliştirmektedir. Ayrıca forex piyasalarında da altın alım veya satım işlemleri yapılabilmektedir. Ancak buna karşın Türkiye’de yastık altı bankası olarak bilinen bankalar hala aktiftir. Özellikle yaşlı kesim kuyumculardan gram altın alımı yaparak yastık altında birikim yapmaya devam etmektedir.
Toparlayacak olur isek, kuyumcuların açılış saatleri şehirden şehire göre hatta bazı ilçelerde yoğunluk düzeyine göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel anlamda İstanbul için konuşacak olur isek, kuyumcuların açılış saatleri 08:30 civarındadır. AVM’ler de yer alan kuyumcularda ise açılış saati 10:00 olmaktadır.
Kuyumcular Çalışanlar Kaç Para Maaş Alıyorlar ?
Kuyumcular yazımızın başında da belirttiğimiz üzere, resmi kurumlar değillerdir. Kurumsal olmayan bu mağazalar genellikle esnaf mantığı ile çalışmaktadır. Resmi olarak çalışanlara bu kadar ödenir gibi bir durum bulunmayan kuyumcu dükkanlarında çalışan tezgahtarlar genellikle haftalık olarak maaş alırlar. Buna göre genellikle haftalık 1000 TL ücret almakta olan kuyumcu çalışanları aylık olarak 4,000 TL civarında maaş almaktalar. Bu ücretler bölgeden bölgeye değişebilmektedir. Ancak İstanbul’un işlek adreslerinde genellikle bu tutarlar çerçevesinde ücret ödemesi yapılmaktadır. Eğer kuyumcu dükkanları altından ziyade pırlanta işi yapıyorsa, bu ürünlerin kar marjı daha yüksek olduğundan alınan maaşlar da bir miktar daha fazla olabilmektedir.