PMI Endeksi Nedir? PMI Verileri Ne Anlatır?  

Ekonomi ile alakalı birçok haber ve konu başlığı ile yerini alan PMI Endeksi, anlaması güç bir terim değildir. Anlamından çok, önce isminin ne manaya geldiğini bilmek, yerinde olacaktır. PMI’nın açılımının Türkçede karşılığı; ‘satın alma yöneticileri’ olarak belirtilebilir. Özellikle yatırım dünyasında sıklıkla karşımıza çıkan PMI kavramı, oldukça geniş kapsamlı bir tanıma sahip olmaktadır.

Satın alma yöneticileri, piyasayı bir pasta olarak düşünürsek; bu pastanın en büyük dilimine sahip birey veya şirketlerdir. Bunu neticeyi elde edebilmek için, bir ürünün ham maddesinden, tüketicisine kadar kat ettiği yolun kontrolünü sağlayıp, yöneticiliğini üstlenirler. Uzun lafın kısası, PMI endeksi, ülke ekonomisinin büyüme ve küçülmesi hakkında önemli bilgiler arz eden bir sistemdir.

PMI Endeksi Nedir? PMI Verileri Ne Anlatır?  

PMI Parametreleri Nelerdir?

PMI Endeksi, kısaca 5 farklı eşit ağırlık taşıyan alt endeksin azalış veya artışlarının doğrultusunda hesaplanır:

  • Üretim hacmi miktarı
  • Tüketici siparişlerinin miktarı
  • Stok miktarı
  • İşçi sayısı
  • Teslim zamanının uzunluğu veya kısalığı

Bu parametreler doğrultusunda, birçok farklı şirket veya endüstrinin satın alma müdürlerine anket yapılır. Sayısı 400’ü bulan satın alma müdürlerinden, başlıklarda belirtilen konulara dair önceki aya göre artış veya azalış yüzdesi istenir. Bu anket, her ay düzenli olarak yapılır; bu doğrultuda, şirketlerin performanslarının ne yönde olduğunu listelere aktarır. Anket, her bir başlığın nötr, pozitif veya negatif yüzdesini ele alır.

Her bir olası sonucun çarpanı vardır; nötr 0.5, pozitif 1, negatif ise 0 çarpanına sahiptir. Bu hesapların doğrultusunda aylık PMI verisi ortaya çıkar. Böylece yatırımcıların da önlerini görmeleri noktasında önemli bir veri akışına sahip olabilmeleri de mümkün olur. Bundan dolayı söz konusu endeksin verilerine sahip olmak özellikle yatırımcılar açısından son derece önemli olmaktadır.

PMI Analizi Nasıl Yapılıyor?

Yapılan anket sonuçları ışığında, 50 sayısı önemli bir rol oynar. Verilerin 50 sayısını aşması, ülkenin imalat ve sanayi hacminin yükselişte olduğunu belirtir. 50 de kalması, önceki aya göre bir gerileme veya yükselmenin olmadığını gösterir. Eğer veriler 50 sayısının altında yer alıyorsa, imalat ve sanayi hacminin gerilediği ifade edilmektedir.

PMI endeksi, doğrudan şirket temsilcilerinin cevaplarını ihtiva eder. Bu doğrultuda, veriler yeterince güvenilir olmakla beraber güçlü bir ekonomik gösterge olarak kabul edilir. Endeksin doğru yorumlanması adına, 1 aydan ziyade daha uzun bir zaman çizelgesine bakılması, analizin daha kesin sonuçlara ulaşmasını sağlayabilmektedir.

İlginizi Çekebilir:Sermayesiz İş Fikirleri, Sermayesiz Ne İş Yapılır ?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

tcmb sonrası dolar analizi
TCMB Faiz Kararı Sonrası Dolar Ne Olur ? Güncel Analiz
yield farming nedir
Farming Ne Demek? Kripto Para Piyasalarında Farming Nasıl Yapılır?
Aliexpress Vergi Hesaplama, Yurtdışı Gümrük Vergisi Güncel Oranlar
Polis Maaşları 2020 ve Polis Çalışma Saatleri
Reklam İzleyerek Para Kazanma, Siteler ve Mobil Uygulamalar Listesi
Forex Müşteri Temsilcisi Ne İş Yapar? Ne Kadar Kazanır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KriptoMix | © 2020 |