Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?
Sermaye artırımı, genel olarak şirketlerin, esas sermayelerine hacim kazandırmasına yarayan, ekonomik bir terimdir. Bedelli ve bedelsiz olmak üzere ikiye ayrılır; bedelli sermaye artırımı özellikle firmalar açısından önemli bir kazanç fırsatı olarak tanımlanmaktadır. Şirket bu işlemden ek kazanç elde ederken, bedelsiz sermaye artırımında kazanç elde etmez. Bedelli sermaye artırımı, gözüktüğü kadar karışık bir işlem değildir.
- Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?
- Şirket Sermayesinin Artırılmasının Faydaları
- Rüçhan ve Temettü Hakları Nedir?
Elbette ki bedelli sermaye artırımını sağlıklı bir şekilde yapabilmek, firmalar açısından önemli kazanımları da beraberinde getirecektir. Bu kapsamda etkili bir sermaye artırımı için mutlaka profesyonel bir destek almak da şarttır.
Şirket, borsada barındırdığı hisselerinin ücretini ödeyebilir. Bunun sonucunda, genel kurula başvurulup yeni hisse senetleri çıkartılabilir. Böylelikle, şirketin sermayesi hacim kazanmış olur. Kısaca şirketin sermayesi, kısmi olarak artırılmıştır. Bazen, sermaye artırımı farklı sebeplerden ötürü yapılabilir. Şirket, kâr odaklı yeni ticaret sahaları için sermayeye ihtiyaç duyuyor olabilir. Eğer şirket farklı olumsuz durumlar içerisindeyse, bu işleme zoraki olarak da karar verebilir.
Şirket Sermayesinin Artırılmasının Faydaları
Bedelli sermaye artırımı, bazen şirketlerin borsada değer kaybetmesinin önüne geçer. Eğer şirketin böyle bir endişesi yoksa sermaye hacminin genişlemesine yardımcı olur. Bu sayede, şirketin potansiyeli artar ve daha fazla yatırımcı çekerek borsa da değer kazanır. Gerekli durumlarda sermaye artırımı, fon ihtiyacının da önüne geçebilmektedir. Bazı faydaları da şu şekilde sıralanabilir:
- Şirketin esas sermayesi artar
- Şirket hisse senetlerinin bedeli artar
- Şirketin piyasadaki bedeli yükselir
- Şirketlerin sermaye ihtiyaçlarını karşılar
- Şirketin denizaşırı projelerine destek olur.
Rüçhan ve Temettü Hakları Nedir?
Rüçhan hakkı, özellikle bedelli sermaye artırımlarında, şirketin sahibi olan ortakların elde edebileceği bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortakların, ne kadar payları var ise, yeni çıkacak hisse senetlerinden o kadar pay alma hakkı doğar. Söz konusu bu hakkın ise Rüçhan Hakkı olarak tanımlanması da mümkün olmaktadır. Özellikle şirket ortaklarının rüçhan hakkından doğan kazanımlarını borsa vasıtasıyla atışa sunabilirler. Buna istinaden, bedelli sermaye artırımı işlemininşirkete kazandırdığı meblağlar yükselebilir.
Temettü hakkı ise yine ortakların ve yatırımcıların elde edebileceği bir haktır. Şirket bünyesindeki pay sahiplerinin, dönem içinde elde edilen toplam kârdan, paylarını alma hakları var. Birden fazla temettü dağıtım şekli vardır:
- Sahip olunan hisse sayısına göre kâr payı
- Hisse senedi ile
- Nakit para ile
Kimi zaman, bu üç seçenek birleştirilip yatırımcıya toplu bir ödeme de yapılabilmektedir. Görüldüğü üzere bedelli sermaye artırımının kurallara uygun bir şekilde yapılıyor olması; beraberinde çok önemli kazanımları da getirmektedir. Bundan dolayı bu işlemin hassas bir süreci içeriğinde barındırdığını da söylemek mümkün olmaktadır.