Lot Sayısı Az Olan Hisseler, Halka Açıklık Oranı Düşük Hisseler
Borsada lot sayısı az olan hisseler yatırımcıların ilk tercihleri arasında yer alıyor. Çünkü bu durum hisse fiyatlaması açısından bazı olumlu durumları beraberine getiriyor. Tabii getirdiği riskler ve dezavantajlar da var. Borsada lot sayısı az olan hisseler hangileri? Lot sayısının düşük olmasının sağladığı avantaj ve dezavantajlar neler? Halka açıklık oranı az olan hiseler hangileri gibi soruların cevaplarını güncel hali ile bu içerikte bulacaksınız.
Lot Sayısı Az Olan Hisseler
Borsada son yıllarda inceleme yapıldığında yatırımcılarına ciddi oranda kazanç sağlamış hisselerin büyük bir kısmının lot sayısının az olduğu görülmekte. Yine bu tarz hisselerin lot sayısı ile beraber halka açıklık oranı da düşük. Yani küçük yatırımcının alabileceği hisse sayısı sınırlı tutulmuş. Bazen bu tarz hisselerde borsada işlem görmeyen tipte olan hisselerin, işlem gören tipe dönüştürülüp borsada satılması can sıkıcı durumlar oluştursa da genel anlamda bu tarz satım hareketleri hisse belli oranda yükseldikten sonra yapılmış. Zaten lot sayısı az olan hisselerin dezavantajları ve riskleri ile ilgili kısımda buna ayrıca değineceğiz.
Daha önce katılım endeksini açıklamıştık. Sadece katılım endeksine dahil olan hisselerde yatırım yapanlar için de lot sayısı önemlidir. Dolayısı ile bu detayları göz önünde bulundurarak yatırım yapmaları mantıklı olacaktır.
- Lot Sayısı Az Olan Hisseler, Halka Açıklık Oranı Düşük Hisseler
- Lot Sayısı Az Olan Hisseler
- Halka Açıklık Oranı Düşük Olan Hisseler
- Lot Sayısı Düşük Olan Hisselerin Avantajları
- Lot Sayısı Az Olan Hisselerde Riskler Neler?
Halka Açıklık Oranı Düşük Olan Hisseler
Lot sayısı az olan hisse senetleri incelendiğinde genellikle halka açıklık oranları da düşüktür. Bu genelleme her zaman doğru olmasa da genel anlamda görüntü bu şekildedir. Çünkü borsada işlem gören tipte olan hisselerin sayısı az olan şirketlerin halka açıklık oranları da genel olarak yüzde 50 altındadır. Bu anlamda bir şirketin lot sayısı ile beraber halka açıklık oranı da iyi incelenmelidir.
Şirketlerin lot sayısı ve halka açıklık oranları ile beraber fiili dolaşım oranı ve takas saklama oranı da göz ardı edilmemesi gereken temel analiz yöntemleri içerisinde yer alır. Bunlar birbirleriyle bağlı detaylar olduğundan hisse analizi yaparken sadece lot sayısı az olan hisseler hangileri diye bakıp geçmek hata olacaktır.
Lot Sayısı Düşük Olan Hisselerin Avantajları
Arkadaşlar İktisat biliminin en temel konusu arz-talep konusudur. Bir malın arzı kısıldığında fiyatı yükselir. Çünkü talep fazla olduğu için piyasadaki değeri artar. Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Erik pazara ilk çıktığında kilosu 1000 lira gibi absürt bir rakamda satılırken Mayıs-Haziran aylarında kilosu 50 lira civarına düşmeye başlar. Çünkü ilk çıktığında arz azdır. Arz fazlalaştıkça, talep aynı oranda artmayacağı için erik fiyatı düşmektedir.
Hisse senetlerinde de mantık aslında yukarıda anlattığımız örnek ile benzerdir. Lot sayısı az olan hisselere talep daha yoğun olacaktır. Hem patron hem de tahta yapıcı tarafından toplanması daha kısa süre alacaktır. Dolayısı ile yukarı yönlü hareketler daha kısa sürede olası hale gelebilir. Ancak halka arz oranı yüksek olan şirketlerin halka açıklık oranı da yüksektir. Dolayısı ile bu tarz hisselerin piyasadaki ot sayısı da fazladır. Genellikle küçük yatırımcıya dağılmış olan hisseleri toplamak tahtacı veya spekülatör için zor olacaktır. Bu nedenle de lot sayısı az olan hisseler daha avantajlı görülmektedir.
Tıpkı erik örneğinde anlattığımız gibi bir hissenin halka arzı olduğunda ve spekülatör tarafından toplandığında absürt rakamlara daha yükselişler yaşanabilir. Bu nedenle bu tarz hisselerde zamanlama çok önemlidir. Hissenin toplanma aşamasındayken hissede yerinizi almak gerekir. Aşırı yükselmiş, şişmiş hisselere yatırım yapmak büyük kayıplar yaşamanıza neden olabilir. Dolayısı ile henüz hareketini yapmamış, harekete hazırlanan, arkasında bir grup veya spekülatör olan tahtalarda çok yüklü olmadan mal almak size kazançlı yatırım fırsatı sunabilir.
Lot Sayısı Az Olan Hisselerde Riskler Neler?
Bu tarz hisse senetlerine bazı önemli riskler de yok değildir. Öyle ki bir kere hisse sayısı az olduğundan spekülatif işlemlere kolaylıkla konu edilebilirler. Bu işleler yukarı yönlü olabileceği gibi aşağı yönlü de olabilir. Yani bir spekülatör hissede pozisyon almış diğer yatırımcıları dökmek için aşağı yönlü olarak hisse üzerinde baskı kurabilir.
Halka açıklık oranı az olan hisselerde ilerleyen dönemde bu açıklık oranı artabilir. Patronun hisse satışı veya ortakların lot satışı ile halka açıklık oranının arttığını görebilirsiniz. Bu durumda hem fiili dolaşımdaki pay miktarı artmış olur hem de borsada satılabilir lot sayısı artmış olur. Dolayısı ile de hisse için olumsuz bir durum olacaktır.
En büyük risklerden bir tanesi KAP bildiriminde borsada işlem gören tipe dönüşüm bildirimi olacaktır. Yani borsada işlem görmeyen statüde olan lotların borsada işlem gören tipe dönüşümü lot sayısını artıracaktır. Dolayısı ile sizin lot sayısı az diye yatırım yaptığınız hissenin lot sayısı artmış olacaktır. Bu şekilde KAP bildirimi gelen şirketlerin genellikle yüksek miktarda lotları fonlara sattığı ve onların da piyasada satış işlemi yaptığı gerekçesiyle hisse fiyatlarında gerileme yaşanmaktadır.
Yine lot sayısı az olan hisselerde likidite problemleri de yaşanabilir. İşlem hacmi çok düşük kalacağından sağlıklı fiyat oluşmayabilir. Bu da alım ve satımlarınızda sıkıntı oluşturabilecek önemi bir detaydır.
Sonuç olarak lot sayısının düşük olması evet bir şirket hisse senedi için avantaj olarak kabul edilebilir. Ancak burada diğer faktörler de göz ardı edilmemelidir. Özellikle patronların hisse satışlarının şu dönem oldukça revaçta olduğu bir dönem. Dolayısı ile patron satışı ihtimali olan, FK ve PDDD oranı aşırı şişmiş olan hisselerde uzak durmak faydalı olabilir. Borsa ve hisse senedi piyasaları ile alakalı daha ayrıntılı bilgi için Borsa Burada adresini takip edebilirsiniz.