Press ESC to close

Blockchain Uzman Maaşları, Blockchain Uzmanlarının Kazançları

Blockchain uzmanlığı nedir, çalışma alanları nelerdir? Blockchain uzman maaşları ne kadar gibi soruların cevap bulacağı bir içerik hazırladık.

Dijital dünyanın hızlı bir şekilde gelişmesi, birçok alanda dijital güvenlik konusunun da ön plana çıkmasını sağlamıştır. Özellikle finans ve ekonomi gibi kişisel verileri içinde barındıran, işlem hacmi bir hayli büyük olan bu platformlarda, veri güvenliği büyük bir öneme sahiptir. Blockchain teknolojisinin burada hedeflediği konu, veri güvenliği ve şeffaflığını sağlayabilmektir. Blockchain; dağınık yapıda bulunan veri tabanı sisteminde, şifrelenmiş olan işlemlerin takibini yapmayı sağlamaktadır. Özellikle bitcoin ve kripto paraların ortaya çıkmasıyla birlikte dijitalde yapılan finans işlemleri artmış ve buna bağlı olarak da güvenlik ön plana çıkmıştır. Blockchain’in çıkış noktası tam da burasıdır ve yapılan bu işlemlerin güvenliğini sağlamaktır. Bu blok zincirinin bir önemli özelliği de şudur; sadece izni olan üyeler girebilmekte ve sisteme girebilen üyeler verilerde herhangi bir değişiklik yapamamaktadır.

Blockchain Çalışma ve Kullanım Alanları

Blockchain teknolojisi, birçok farklı sektörde kullanılabilen bir yapısı ve işlevi bulunmaktadır. Kamu, finans, enerji, sağlık ve tedarik zincirlerinde kullanımı çok daha yaygındır. Kamuda evler, binalar, patentler gibi hükümet ve yurttaşlara ait olan resmi kayıt defteri olma özelliği taşıyan varlıklar blockchain teknolojisi ile yönetilebilmektedir.

Tedarik zinciri ki Corona’dan sonra önemi birkaç kat daha artmıştır; ürünlerin tüketiciye ulaşması, bunların takibi ve mal akışının hızlandırılması gibi konularda blokzincir teknolojisi kullanarak çok daha akışkan bir yol haritası izleyebilmektedir.

Finans sektöründe ise yapılan tüm işlemlerin hızlı ve kalıcı olarak kaydedilmesi ve hiçbir değişiklik yapılamaması üst düzey bir güvenlik ağı oluşturmaktadır. Bununla birlikte finans kurumlarındaki karmaşık evrak saklama şeklini tamamıyla değiştirmiştir. Finans piyasalarındaki en önemli konu işlem maliyetleridir. Blockchain finans alanında, dijital paralar sayesinde işlemler hem daha hızlı hem de düşük işlem maliyeti ile sürdürülmektedir.

Bank Run Yaşanmaması İçin Blockchain Teknolojisi

Finansal piyasalarda kesinlikle karşılaşılmak istenmeyen durumlardan bir bank run durumudur. Bankadan kaçış anlamına gelen terim, yaşanılan bir güvensizlik ya da piyasada oluşan bir sistem sıkıntısından ötürü müşterilerin toplu şekilde bankadan paralarını çekme durumudur. Bu durumda banka likidite sıkıntısı yaşar ve bu ülke ekonomisinde bir domino etkisi yaratır.

Bank run nedeni, ülke genelinde yaşanan güvensizlik, bankalarda yaşanan ekonomik bir sorun, bankalarda sürekli ortaya çıkan teknik sorunlar ya da sermaye kontrolü konusunda yaşanan endişeler olarak sıralanabilir. Bu durumun sonucu olarak bankalar iflas edebilir. Ellerindeki nakdin toplu biçimde çekilmesi, bankaların kredi veremez hale gelmesi demektir.

Elindeki en önemli argümanını kaybeden bankalar, bu duruma daha fazla dayanamaz ve batma noktasına gelir. Tüm bunların neticesinde döviz kuru yükselir ve vatandaşlar paralarını yurt dışına çıkarma yollarını aramaya başlar. Bu da ülke ekonomisinin resesyon yaşamasına neden olur. Blockchain teknolojisi, bankaların teknik ve sistemsel açıdan bu sıkıntılarını ortadan kaldırır. Veri güvenliğinin sağlandığı bir ortamda banka müşterileri, paralarını çekme gibi bir eğilime girmeyeceklerdir. Bu da hem bankanın mali bir krize girmesini engelleyecek hem de ülke ekonomisini olumsuz koşullardan koruyacaktır.

Start Up Nedir, Çalışma Koşulları Nasıldır?

Start up kelime anlamı olarak başlamak, demektir. Sıfırdan başlamak, girişimde bulunmak anlamalarını da içinde barındıran terim, sermaye anlamında değil üreteceği ürün ya da sunacağı hizmet bazında sıfırdan başlamak demektir. Bu şirketlerin amacı, daha önce çözülememiş bir soruna çözüm üretme odaklı gelişim göstermektir.

Genel bir kanı olarak teknoloji şirketleri diye düşünülür ancak bu doğru bir yaklaşım değildir. E-ticaret, pazarlama, mimarlık, finans teknolojileri ve tasarım gibi pek çok farklı sektörde kurulabilmektedir. Teknolojiden önemli ölçüde faydalanmaktadır fakat sadece teknoloji şirketi olarak kurulmazlar.

Start Up çalışma koşulları diğer kurumsallara göre farklılık göstermektedir. Örneğin; çok fazla toplantı yapılmasına gerek yoktur. Bir işi tek başına değil ekiple yapma ruhu ön plandadır. Çalışma pozisyonu diğer firmalardaki gibi keskin hatlarla belirlenmemiştir. Daha esnek durumdadır.

Yapılan çalışmalar belirgin olduğundan teşekkür ve takdir mekanizması da o kadar belirgindir. Bu da çalışanlarda önemli ve değerli hissetme duygusu yaratır. Dolayısıyla başarıyı arttırır. Başarılardan ötürü ödül sistemi geliştirilmiştir. Motivasyon arttırımı için etkili bir yöntem olarak görülmektedir. Kurumsal firmalarda amaç değer üretmek değil kariyer ve maaş elde etmektir. Start Up şirketlerde yapılan her durumun net bir şekilde görülmesi, ödül sisteminin olması kişilere daha çok kazanç elde edeceği vaadini sunmaktadır.

Blockchain Uzmanı Kimdir, Blockchain Uzman Maaşları Ne Kadar?

Bitcoin ve kripto paraların piyasaya girmesiyle birlikte bu dijital paraların güvenliği de önemli bir konu halini almıştır. Bunun üzerine geliştirilen Blockchain veri güvenliği sistemi geliştirilmiştir. Tabii bu sistemin geliştirilmesi kadar uzman kullanıcılara da ihtiyaç duyulmuştur.

Blokzincir alanında ön planda olan ve uzmanlık gerektiren meslekler; yazılım geliştirici, veri analisti, siber güvenlik mühendisliği, akıllı sözleşme geliştirici, kripto para uzmanı gibi pek çok farklı meslek dalı bulunmaktadır. Geleceğin meslekleri olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda bir hukukçu da mesleğini bu sektöre yönlendirebilmektedir. Kripto para hukukçusu olarak mesleğine devam edebilir, bu alandaki hukuki süreçleri yürütebilir.

Belli standartların henüz oturmadığı bir sistem olduğu göz önüne alınırsa Blockchain uzman maaşları da farklılık gösterecektir. Yurt dışı bir firma ile yazılım geliştirme odaklı çalışıyorsanız 4000-8000 dolar bandında bir maaş alma potansiyeliniz vardır. Yurt içi firmalarda ise şirkete göre, yapılan işe göre alınacak maaşta çeşitlilik söz konusudur ancak klasikleşmiş meslek gruplarının çok çok üzerinde maaşlara çalışıldığını söylemek mümkündür. Sistem standartını oluşturdukça maaş konusu da biraz daha netlik kazanmış olacaktır. Kesin bir ifade olarak şu söylenebilir; klasik mesleklerden kazanılan ücretlerin çok üzerinde bir maaşla çalışılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir