Hard Fork Nedir ? Hard Fork Kavramı
Kripto para piyasalarında daha önceden duymaya aşina olmadığımız bir çok terim bulun maktadır. Bunlardan en çok kullanılanlarından bir tanesi de Hard Fork veya Fork terimleridir. Bu makalede Hard Fork ne demek, hard fork nasıl ve neden olur gibi soruların cevaplarını paylaşmaya çalışacağız.
- Hard Fork Nedir ? Hard Fork Kavramı
- Hard Fork Nedir?
- Hard Fork Neden Olur?
Hard Fork Nedir?
Türkçesi “Zorunlu Çatallaşma” olarak tercüme dilen hard fork, kripto para piyasasında geleneksel devam eden blokchain sistemin yeni bir değişiklik ortaya çıkarmasıyla oluşur. Söz konusu değişiklikler bazen kolay alışılan, uygulanabilen değişiklikler olur ancak bazen kullanıcıların itirazlarıyla karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda kullanıcı ister mevcut blokchain sistemiyle devam eder, isterse yeni sisteme geçiş yapar.
[irp posts=”2612″ name=”Pump ve Dump Nedir ?”]
Çok nadir de olsa bazı durumlarda coin sisteminde yer alan üyeler ciddi görüş ayrılığına düşerek bölünebilir. Bitcoin Dash bunun en güzel örneğidir. Hard fork kavramına gerçek, yaşanmış ve canlı bir örnek olan bu durum karşımıza şöyle çıktı:
2017 yılında Bitcoin dolu dizgin yoluna devam ederken, Bitcoin’in kullandığı blokchain sisteminde Segwit2x hızının düşüklüğünden şikayet edenler oldu. İşlem hızının daha iyi ilerlemesi ve daha hızılı bir blokchain umanlar fikir ayrılığına düşerek Bitcoin Cash ismiyle ortaya çıktı, ciddi anlamda taraftar buldu. Bu örnekte hard fork yaşanmasıyla meydana gelen bir sonuç var. Sonuç, yeni ve daha iyi bir blokchain sistemini tercih edenler Bitcoin Cash taraftarları; eski sistemden ve piyasasından memnun kalıp Bitcoin taraftarları olmak üzere iki grup ortaya çıkardı.
Hard Fork Neden Olur?
Zorunlu Çatallaşma adından anlaşıldığı gibi kullanıcıları en az 2 farklı seçeneğe iten bir değişiklikle ortaya çıkar. Bu seçeneklerin altında ise farklı varyasyonlar vardır.
- Blokchain güvenlik güncellemeleri
- Blokchain daha hızlı yazılıma geçiş
- Yeni üyeliklerde alt limit seviyesinin yükseltilmesi/düşürülmesi
- Bozdurma işlemlerinde komisyon oranlarının artması
- Yeni kurallar getirilmesi gibi.
Kripto para kurucuları bu ve benzer sebeplerle sistemsel güncellemeler yaparlar. Yapılan güncellemeler ve kural değişiklikleri çoğunlukla “yeni üyeleri” bağlar. Yani, eski üye yeni alımlar yapmayacaksa yüksek komisyon ödemeden birikimini saklamaya devam edebilir, üyesi olduğu kripto para borsası güncel blokchain versiyonuna geçmiyorsa eski versiyonu kullanmaya devam edebilir.
[irp posts=”2571″ name=”Ripple Nedir ? Nasıl ve Nereden Alınır ?”]
Hareketli devam eden kripto para borsalarında yeni üyelerinde de katılımıyla çatallaşma daha fazla belirginleşir, eski üyeler mevcut birikimleriyle sistemde kalmaya devam ederler.
Özetlemek gerekirse, kripto para yazılımlarında yapılan yazılımsal değişiklikler ve kural değişiklikleri hard fork’a sebep olur. Güzel bir örnekle yazıyı bitirelim; bir şehirde alt hız limitinin 20, üst hız limitinin 150 olduğunu düşünün. Yapılan değişiklikle alt hız limiti 50 üst hız limiti 150 olursa bu değişiklik önceden ve sonradan da 50 ile giden kişiyi etkilemez ancak; önceden 30 ile giden kişiyi mutlaka etkiler. Etkilenen kişi ya alt limit hızını 50’ye yükseltmeli ya da sistem dışı kalmalıdır.