Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır? Minin ile İlgili Bilinmesi Gereken Her Şey!

Son yıllarda oldukça çok popüler olan Bitcoin gün geçtikçe herkesin dikkatini çekmeye başlıyor. Ve bu dikkat en çok Bitcoin madenciliği ile ilgili oluyor. Peki, Bitcoin madenciliğini tam olarak nedir? Bu makalede bitcoin madenciliği hakkında tüm detayları sizlerle paylaştık.

Bitcoin Nedir? Bitcoin Detayları

Bitcoin kelimesi ilk olarak 2008 senesinde ortaya çıkan ve 1 sene sonrasında da piyasaya çıkan bir para türüdür. Bu para türünü diğer paralardan ayıran özellik dijital para olmasıdır. Dijital para olması ve birkaç tane daha detay dışında Bitcoin’in normal paradan çok bir farkı yoktur.

Bitcoin’in dijital para olması dışında diğer paralardan ayıran en belirgin özelliği her hangi bir kurum ya da kişi tarafından bir denetimi olmamasıdır. Merkeziyetsiz olarak tanımlanan bu sistemin son zamanlarda bu özelliği sorgulanır hale gelmiştir. Yurt dışında artan bitcoin ile dolandırıcılık vakaları bu alanda regülasyonları gündeme getirmiştir. Ancak henüz regülatörler tarafından bu alanda net adımlar atılmamıştır.

Bitcoin Madencilik Nedir? Madencilik Detayları Nelerdir?

Bitcoin madencilik denilen iş Bitcoin üretimi yapmaktır. Bitcoin madencilik şunları yapar;

  •  Bitcoin üretimini devamlı hale getirir,
  • Finansal aktarımların yapılmasını sağlar,
  • Finansal alanda yapılan aktarımların onaylanmasını sağlar.

Bitcoin madencilik Blok Zincir yani Blockhain teknolojisi ile çalışmaktadır. Bu zincirde yer alan yapılan tüm işlemleri ve blokları doğrulayan full node’ler sayesinde yapılan tüm işlemleri kayıt altında tutar. Yani full node; yapılan işlemlerin tam listesi de diyebiliriz.

Bu bilgilerden yola çıkarak daha anlaşılır şekilde Bitcoin madenciliği; Bitcoin dijital paranın halkın görebileceği şekilde Blok Zincirine yapılan tüm işlemlerin ve işlem kayıtlarının kayıt edilmesidir. Blok Zincirinin kullanılma sebepleri şunlardır;

  • Bu sistem yapılan her işleme onay verilmesi,
  • Bu sistemde bulunan bütün kullanıcıların bu Blok Zincirine ulaşma imkânı sağlamak,
  • Son olarak yasal yoldan yapılan Bitcoin işlemlerinin farklı bir yere harcanmış olan paranın tekrar harcanmasından ayrı tutmak.

Bütün bunlar göz önüne alındığı zaman bir Bitcoin Madencisi her işlemi onaylar ve yapılan işlemlerin yasallığını kontrol eder. Madenci her yeni bir blok açıldığı zaman blok mühürlenmesinden dolayı belirlenen bir ödül alır.

bitcoin madenciliği hakkında merak edilen her şey

bitcoin madenciliği hakkında merak edilen her şey

Bitcoin Madenciliği Yapmak Gerekenler

Bir Bitcoin madencisi maden sistemi için donanıma sahip olmalıdır. Bu donanımı seçerken şunlara dikkat etmesi gerekir,

  • Değer yani Hash oranı,
  • Enerji tüketimi,
  • ASIC.

Değer/ Hash Oranı

Bitcoin madenciliği için donanım seçme işleminde en önemli olan değer miktarıdır. Çünkü Bitcoin içinde oluşan kargaşanın kontrol edilip hesaplamaların sayısının düzgün yapılması gereklidir. Bu yüzden donanım seçerken doğru bir donanım seçmeniz ve bu donanıma yatırım yapmanız gereklidir. Aksi halde yanlış seçilen bir donanım işin içinden çıkamaz hale getirebilir. İşte bu yüzden donanım seçerken hash oranını göz önünde bulundurun.

Hash oranının önemi aslında yukarıda anlaşılmaktadır. Fakat daha anlaşılır olması için hash oranına; sahip olduğunuz donanımın her saniye hatta her salisede yapılan hesaplama sayısı diyebiliriz. Daha düşük ve daha yüksek bir hash oranı sizi ciddi anlamda etkiler. Yüksek bir hash oranının katkıları şöyledir;

  • Matematik problemlerini daha seri çözme,
  • Blok kapatma,
  • Ödül kazanma.

Yani yüksek bir hash oranına sahip donanımınız var ise blok kapatma şansınız daha yüksek olur ve ödül kazanma şansınız da bununla doğru orantılı şekilde artar.

Bütün madencilerin asıl aradığı şey hash oran işleminin belirli bir çıktısını yakalayabilmektir. Fakat bu durum çözmesi oldukça zor bir şekilde tasarlanmıştır. Bu yüzden belirli bir çıktıya ulaşabilmek için birden çok kez deneme yapılması gereklidir. İşte hash oranı yüksek bir donanım bu işi düşük hash oranlı bir donanıma göre oldukça hızlı bir şekilde çözer.

Enerji Tüketimi

Donanımınızın gücü ile harcanan enerji doğru orantılıdır. Ne kadar yüksek donanıma sahip bir sisteminiz var ise enerji tüketiminiz de o kadar çok olmaktadır. Bu yüzden donanım satın alma işleminde enerji tüketimini de göz önünde tutmanız lazım. Yoksa kazandığınız paradan hiç kârınız olmadan tüm parayı faturaya yatırmak zorunda kalabilirsiniz.

Donanımı enerji tüketimine göre şu şekilde seçmelisiniz; hash oranı, enerji tüketim değerini kullanın. Yani her bir hash sayısını sadece watt sayısına bölün böylelikle her bir hash sayısında kaç watt kullanmanız gerektiğini anlarsınız.

Bitcoin Madenciliğinden Nasıl Kar Edilir?

Bu iş birçok insana çok çekici gelse bile bu sistemi kurmak için yüklü bir miktarda yatırım yapılması şarttır. Çünkü sistem içinde kullanılan grafik kartlarından işlemciye kadar hepsi oldukça pahalıdır. Bu yüzden direkt bu işten kâr yapan kişi sayısı azdır. Fakat ilk olarak işe büyük maden çiftliklerinden başlarsanız çok daha iyi olacaktır.

Türkiye’de bitcoin madenciliği diğer ülkelere nazaran daha zor olabilmektedir. Hem bilgisayar parçalarının yüksek olması hem de diğer maliyetlerin yüksek oluşu Türk madencilerin belini büken durumlar olsa da son dönemde artan kazançlar bu alana daha fazla yatırımlar görülmesini sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir:Bitcoin Cash Nasıl Satın Alınır?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

mbox coin nedir mobox ne amaçla kuruldu
Mbox Coin Nedir? Mobox Ne Amaçla Kuruldu? Güncel MBOX Yorumları
Bedava Bitcoin Kazanılabilir mi? Ücretsiz Bitcoin Kazanma Yolları
coin yakma işlemi nedir
Coin Yakma İşlemi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır? (Token/Coin Burn)
Galatasaray Taraftar Token Arzı
Galatasaray Taraftar Token Arzı İçin Geri Sayım Başladı
kripto para fiyatları
Güncel Kripto Para Fiyat Analizleri
bitcoin işlemleri gerçekten gizli mi
Bitcoin İşlemleri Gerçekten Gizli mi? Bitcoin Transferlerinde Gizlilik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KriptoMix | © 2021 |