Press ESC to close

Dünyanın En Değerli Para Birimleri Listesinde Türk Lirası Kaçıncı Sırada?

Gelişen teknoloji, yaşadığımız global çağın durumu, vb. birçok etken her ülkenin ekonomisine de doğrudan yansır. Bazı ülkeler için bu durum olumlu olsa da bazı ülkeler açısından oldukça olumsuzdur. Ekonominin kendi içerisinde zayıflaması demek dünya ekonomisindeki konumun da çöküşüne altyapı hazırlaması demektir. Bu cümle belki bazılarınıza abartı gelebilir ancak dünya üzerindeki en değerli para birimlerine bakıldığında eminim kurduğumuz bu cümleye hak verenler de çıkacaktır. Bir ülkenin para birimi o ülkenin gücünü gösteren temel gösterge olarak kabul edilir. Ancak bazı ülkeler özellikle para biriminin değerinii düşürerek farklı amaçlar sürebilir, Çin gibi. Son dönemde bu kervana Türkiye’nin de katıldığı düşünülüyor. Dünyanın en değerli para birimleri sıralamasında hızla aşağı inen Türk Lirası da bunun bir göstergesi gibi duruyor.

Dünyanın en değerli para birimleri içerisinde Türk lirası maalesef ki son yıllara göre o kadar değer kaybetti ki vatandaş, yükselen enflasyonla birlikte her gün ayrı bir umutsuz vaka örneğini yaşıyor. Enflasyonun zirveyi görmesiyle alım gücü düşük olunca isyan edenler de cabası. Bu durum doğal olarak Türk parasının değer kaybetmesi ve enflasyonun yüksek olmasıyla bağlantılı olunca bunun altında yatan sebepleri de birçoğumuz merak etmişizdir. Bu yazımız da dünyada birçok para birimi içerisinde Türkiye’nin günümüz sıralaması ve hangi sebeple değer kaybettiğini merak edenler için bilgilendirici amaçla yazılmıştır.

Dünyanın En Değerli Para Birimleri

Yukarıda ifade edildiği üzere dünyadaki gelişmeler para politikası üzerinde de oldukça etkilidir. Bu yönüyle bakıldığında birçok para birimi, ekonomiyle birlikte daha da değer kazandı. Özellikle değerli olan dinar, riyal gibi para birimleri değerine değer kattı.

dünyanın en değerli para birimleri listesi
dünyanın en değerli para birimleri listesi, Türkiye kaçıncı sırada Türk Lirası

Yapılan son araştırmalara göre, ABD doları Euro karşısında değer kazanmaya başladı. Günümüzde de en çok kullanılan para birimi olma konumunu korumuştur. Bu sebeple dünyanın en değerli para birimlerinin de statiği en çok kullanılan para birimi olan ABD dolarına göre hesaplanmıştır. Buradan yola çıkarak dünyanın en değerli para birimlerinin ABD doları bazında sıralamaları şu şekildedir:

  1. Kuveyt dinarı : 3.32 ABD dolarına karşılık gelmesiyle dünyanın en değerli para birimleri listesinde ilk sırayı çekiyor.
  2. Bahreyn dinarı: 2. 65 ABD dolarına karşılık ikinci sıradadır.
  3. Umman riyali: 2. 60 ABD dolarına karşılık listemizin üçüncü sırasında yer alıyor.
  4. Ürdün dinarı: 1. 41 ABD dolarına karşılık dördüncü sırada.
  5. İngiliz sterlini: 1. 36 ABD dolarına karşılık gelmektedir.

Dünyanın en değerli ilk beş para birimi yukarıdaki gibidir. Bu listenin devamı Cayman Adaları doları, Euro, İsviçre frangı, dolar şeklinde devam etmektedir. Azerbaycan manatı ise 0,59 dolarla on üçüncü sıraya sırada olması bakımından oldukça iyi bir konumdadır.

Doların oldukça gerisinde kalan bazı para birimleri dünyanın en değerli para birimleri listesinin bir hayli aşağısında kalmaktadır. Çin yuanı 0,16 dolar, Rus rublesi 0,014 dolar ve son olarak da Japon yeni 0,0087 dolarla listenin sonlarında yerini alıyor. Peki Türk lirası bu listenin kaçıncı sırasında?

Hangi ülkeler hangi para birimini kullanıyor diye merak ediyorsanız bu sayfaya göz atabilirsiniz.

Türk Lirasının Dolar Karşısındaki Değeri

Son on yıla bakıldığında Türkiye’nin dünya para birimleri arasında oldukça değer kaybettiğini hepimiz biliyoruz. Hatta son araştırmalara göre Türk lirası en çok değer kaybeden para birimleri içerisinde maalesef ilk sırada yer alıyor. 2011 yılına bakıldığında 1.55 Türk lirası 1 ABD dolarına karşılık gelirken son hesaplanan verilere göre Türk lirası, 0,11 ABD dolarına karşılık gelmekte. Bu da Türkiye’yi dünyanın en değerli para birimleri içerisinde 44. sıra gibi oldukça geriye itmiş görünmektedir.

Maalesef bu durum ekonomimiz ve beraberinde gelişimimiz için oldukça alarm verici bir durumdur. Bunun altında yatan gerçek sebeplerin bilinmesi ve gerekenin en kısa zamanda yapılması gerekmektedir.

TL Neden Değer Kaybediyor?

Türk lirası, şu günlerde tarihinin en değersiz dönemini yaşıyor. Öyle ki ekonomisi düşme noktasına gelmiş birçok ülkelerin dahi para birimlerine nazaran değer kaybetti. Bunun en büyük sebebi olarak dünyanın şu an içinde bulunduğu pandemi süreci olduğu görüşü hemfikirdir. Bu süreçten itibaren dünyada rezerv kabul edilen dolara ihtiyaç arttı. Doğal olarak diğer para birimleri (doların altında kalan) de bir düşüş yaşadı. Özellikle Türk lirası son iki yılda salgınla birlikte oldukça değer kaybetti. Piyasaya sürülen Türk lirası dolar miktarını karşılayamayınca da enflasyonun yükselmesine sebep oldu. Enflasyonun yükselmesi demek Türk lirasının değerini kaybetmesi demek.

Burada enflasyonun yükselmesini tetikleyen diğer bir etken de ithalattır. Dışarıdan ithal edilen doğalgaz, elektrik gibi temel enerji ihtiyaçlarımızı dolar bazlı olarak aldığımız için bu durum da talep enflasyonunu ortaya çıkarır. Para birimlerinin değer kazanmasının altında yatan en önemli etkenlerden biri de kuşkusuz ülkelerin birbirleriyle olan siyasi ve diplomatik ilişkileridir. Türk lirasının dünya para birimleri içerisinde değer kaybetmesinin diğer sebeplerinden biri de siyasi ve diplomatik ilişkiler olabilir.

Sonuç olarak, dünya çapında ortaya çıkan salgınla birlikte enflasyonun Türkiye’de hızla yükselmesi ve diplomatik ilişkiler, Türk lirasını dünya ekonomisi üzerinde oldukça geri plana itti. Diplomatik ilişkilerin daha kuvvetli olmasıyla birlikte, pandemi sürecinin sona ermesi, döviz kurlarında yaşanabilecek geri çekilmeler yüksek olan enflasyonu bir miktar düşürebilecektir. Bu da Türk lirasını dünya para birimleri içerisinde daha değerli kılmaya yetecektir. Ancak kısa vadede enflasyon oranlarında büyük bir düşüş yaşanması beklenmemektedir.

Enflasyon, sadece Türkiye’de değil global anlamda da giderek artan bir ekonomik sorun haline gelmişken, yıllardır bu sorunla mücadele etmeyen TL tarafında dolara ve diğer para birimlerine karşı değer kaybının devam etmemesi önemlidir. Aksi takdirde baz etkisiyle beraber enflasyonda istenmeyen rakamlar görülme olasılığı bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir