Forward Ne Demek, Forward İşlemi Nasıl Yapılır?
Forward Ne Demek, Forward İşlemi Nasıl Yapılır?
Forward banka ya da finans firmaları tarafından yapılan bir uygulamadı. Bu uygulama ile karşılıklı iki taraf birbirine belli bir ileri tarihte alım satım yapmayı taahhüt eder. Tarih, alınıp satılacak olan madde ve alım satım tutarı bir sözleşme ile belirlenir. Bu sözleşme sayesinde belirlenen kurallar o alım satım işlemi için asla değişmez. Forward ne demek, forward işlemi nasıl yapılır? soruları için öncelikli olarak forwardın ne işe yaradığını anlamakta fayda vardır. Forward banka ve finans kuruluşlarının sunduğu hizmetlerden biri. Bu hizmet sayesinde özellikle ithalat ya da ihracat yapan firmalar kar ve vade amacı gütmektedirler. Firmalar bu hizmetten faydalanmak için bankalar ile bir sözleşme yapmaları gerekmektedir.
- Forward Ne Demek, Forward İşlemi Nasıl Yapılır?
- Forward Nedir?
- Forward Sözleşmesi Özellikleri
Forward Nedir?
İki taraf arasında belli bir vade sonra belirlenen bir tarihte belirli tutarla bir menkul değerin belirlenen fiyat üzerinden bir tarafın satacağına, bir tarafın o fiyattan o menkulü alacağına dair verdiği söz diyebilir. Bu hizmet sayesinde 1 yıl sonrasında bankadan 10.000 Dolar’ı 5 TL’den alacağına dair bir sözleşme yapan firma o tarih geldiğinde Dolar kurunun ne kadar olduğuna aldırmadan taahhüt edilen o 10.000 Dolar’ı 5 TL’den satın alabilir.
Forwar ne demek, forward işlemi nasıl yapılır? sorularına karşılık genel olarak verilebilecek cevap ise; piyasa koşulları ne olursa olsun kurdan etkilenmeyecek bir alım satım işlemi taahhüdüdür diyebiliriz. Alım yapacak olan satım yapacak olan kişilerin kuru kendi adlarına sabitlemesini amaçlayan forward iki taraf için de risk teşkil edebilmektedir.
Forward Sözleşmesi Özellikleri
Forward direkt bankalar ve finansal kurumlar ile yapılabileceği gibi iki kişi arasında yapılacak olan forward anlaşmasına bankalar ya da finans kurumları da aracılık edebilmektedir. Forward ne demek, forward işlemi nasıl yapılır? anlayabilmek için Forward özelliklerini inceleyelim;
- İki taraf açısından netleştirilen detaylar sözleşme ile sabitlenir.
- Sözleşme iki taraf açısından da uygun olduğunda iki taraf tarafından imzalanır.
- İmzalanan sözleşmede bulunan tarih, miktar ve kur oranı sabit ve nettir.
- Sözleşmede bulunan tarihe kadar sözleşme üzerinde asla bir değişiklik yapılamaz.
- Sözleşmede belirtilen tarihte alım satım işlemi belirlenen fiyat üzerinden yapılmak zorundadır.
- Bu alım satım bir taraf için zarar bir taraf için karı yansıtıyor olabilir.
- Kur değişkenini sabitlemeye yarayan forwardlar, değişken kurlardan dolayı bir taraf için zarara sebep olabilir.
Forward sözleşmesinin eksiksiz bir şekilde hazırlanmış olması beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir.