Press ESC to close

Konkordato Nedir ? Konkordato Nasıl İstenir ?

Son yıllarda ülkemizin de içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle, gündemde adını sıkça duyduğumuz bir terimdir konkordato. Ülkemizde 2019 yılı içerisinde hayatımıza giren konkordato kavramı ile birlikte bir çok firmanın iflas anlaşması yaptığını öğrenmiş olduk. Ancak konkordato ilan eden bir çok firmada son günlerde konkordato taleplerini geri çekmeye başladılar. İflas öncesi bir anlaşma gibi düşünülebilecek konkordato sonrasında işlerini düzeltebilen firmalar taleplerini geri çekerek işlerine devam edebilmektedirler.

Konkordato Ne Demek ?

Konkordato, bir hukuk terimi olarak ‘’ Bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma.’’ anlamına gelmektedir. Daha basit bir tabirle; söz konusu şahıs şirketleri, sermaye şirketleri veya dernekler iflastan kurtulmak için borç yapılandırmasına gitmesi, alacaklı tarafın da alacağını alabilmek için bazı tavizlerde bulunması anlamına gelmektedir. Yani, bir nevi iflas anlaşmasıdır.

Konkordatoda alacaklı ve borçlunun karşılıklı olarak kendilerinden taviz vermesi söz konusudur. Konkordatonun aslında, dürüst işletmelerin ve şahısların temiz bir itibarla anılmasını sağlayan bir anlaşmadır. Konkordatoya, tüm borçlular ve iflas talebinde bulunabilecek tüm alacaklılar başvurabilirler.

Konkordato Nasıl Talep Edilir?

Konkordato’ya iflas durumundaki tüm alacaklılar ve tüm borçlular başvurabilmektedir. Bu başvuruların yaptığı yetkili mahkemeler vardır. İflasa tabi olan borçlular, bulundukları yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak, yurtdışındaki ticari işletmeler ise şirketlerinin merkez şubelerinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurmalıdırlar. İflasa tabi olmayan borçlular da yerleşim yerlerindeki Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak konkordato talebinde bulunabilirler.

Borçlular, konkordato taleplerinden sonra 3 ay içerisinde belgelerini sunmak zorundadırlar. Eğer mahkeme gerek görür ise borçluya 2 daha ek süre verebilmektedir.

Konkordatonun dört türü vardır; Adi Konkordato, İflastan Sonra Konkordato, Mal Varlığının Terki Suretiyle Konkordato ve Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması.

İşçi Açısından Konkordatonun Özellikleri

  • İşçiler açısından konkordato; işçi alacakları imtiyazlı alacaklardır. İşçiler, indirime tabi olmadan alacaklarını talep edebilirler fakat işçi alacakların konkordatoda belirtilmesi gerekmektedir. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı işçilerin alacağı haklar arasındadır.
  • İşsizlik Kanunu’nda işçilerin hakları, konkordato durumunda da garanti altına alınmıştır. İşçiler, haklarını alabilmek için öncelikle alacağı ücretler için konkordatoda alacaklarını belirtmeli ve sürece dahil olmalıdır.
  • İşsizlik Sigortası’na göre, konkordato ilan edilen bir işletmede işçilerin üç aylık ücreti Ücret Garanti Fonu’ndan ödenir.
  • Ücret Garanti Fonu’ndan yararlanmanın da bazı şartları mevcuttur. İşçi, konkordato ilan edilen şirkette en az bir yıldır çalışıyor olmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir