Press ESC to close

Kredi Risk Swap Oranı Nedir ? Cds Primi Ne Demek ?

Kredi risk swapı kelimesi, kredi temerrüt takası anlamına gelir. Borçların ödenmeme riskine karşı sigorta maliyeti yapılabilecek en kısa tanımdır. Son dönemlerde ABD ile yaşanan krizlerle, yabancı sermayecilerin ülkeden çekilmesi ise CDS kelimesini sıkça duymaya başladık. Son dönemde Cds primleri ile alakalı olarak en çok duyduğumuz cümlelerden biri Türkiye’nin CDS primlerinin yükselmesidir. Bunun üzerine CDS tanımı daha fazla merak edilmeye ve araştırılmaya başlandı. Şimdi genel anlamıyla kredi risk swapının ne olduğuna detaylıca bakacağız.

CDS Nedir?

Şöyle düşünelim; birine borç verdiniz ve başka biri de bu borca belirli bir pay kapsamında kefil oldu. Eğer borç verdiğiniz kişi size olan borcunu ödemezse, devreye kefil olan kişi girer. Kefil olan kişi ise sahip olduğu pay oranında size borcu ödemek zorundadır. İşte bu işlemin adı kredi risk swapı yani CDS’dir. Kefilin ödeyeceği pay ise CDS primi olarak adlandırılır.

CDS kavramını genel olarak tanımlamak gerekirse, bir ülke hazinesinin ya da şirket sermayesinin ihraç ettiği borçlanma senetleri için gereken süreler yani vadeler geldiği zaman ödenmemesi riskine karşı, yatırımcı tarafından alınan sigortadır. Bu alınan sigorta için ödenmesi gereken miktar ise CDS primi olarak geçer.

CDS, bir ülkedeki yabancı yatırımcıların gözünde çok önemli bir yer kaplar. Çünkü bir şirket, kendisine borçlu olan kişiden parasını temin edemediği zaman, böyle bir duruma karşı sahip olduğu alacak parasını sigortalatır.

Kredi risk swapı satıcıları belirli bir riski alır. Kredi risk swapı alıcıları ise bu riski sigortalatır ve karşılığında pirim öder. Bu kredi risk swapı primleri, ülkelerin risk durumlarını ortaya koyan göstergelerdir. Bunun anlamı da şudur; bir ülke borçlanmak amacıyla ne kadar yüksek CDS primi ödeyecekse, o ülke o kadar risk sahibidir.

CDS Oranlarının Önemi

CDS’nın kullanım amacı, finansal piyasalarda kredi riskinden korunmaktır. Bu sebeple çok sık kullanılır. Primler düzenli şekilde ve günlük bazda ayarlanır, günlük olarak güncel piyasa koşullarına yansıtılır. Bu yüzden CDS çok avantajlıdır. Ayrıca CDS sistemi ile piyasada meydana gelen yeni durumlar çok hızlı bir şekilde primlere yansır. Cds Primleri özellikle gelişmekte olan ülkelerin yatırım çekebilmesi adına dikkat edilen unsurlardan bir tanesidir. Bu nednele ülkeler Cds primini düşürebilmek adına özel tedbirler alabilmektedirler. Son dönemde Türkiye’nin kredi risk primi de ciddi anlamda yükselmiştir.

Türkiye Cds Primi Kaç ?

Cds oranları bildiğiniz üzere her gün değişebilmektedir. Bu nedenle https://www.paragaranti.com/cds adresinden cds primini güncel olarak takip etmeniz sağlıklı olacaktır. Güncel CDS primi takip edilerek ekonomideki gidişatın yönü hakkında da bu sayede bir öngörü oluşturmuş olabilirsiniz. Şuan için Türkiye’nin kredi risk primi 450 civarındadır. Son bir kaç aydır yükselişte olan risk primi nedeni ile Türkiye’de yatırımlar durma noktasına gelmiş ve ciddi oranda azalmıştır.

Yabancı yatırımcı çekebilmek adına hükümet bir dizi teşvik önlem açıklasa da Cds primi yüksek ülkelere yabancı yatırımcılar daima temkinli yaklaşmaktadırlar. Bu nedenle ülkemizin seçim sürecinden kurtulması ve enflasyon oranları düşürmek için alışma yapması gerekmektedir. Hak ve özgürlükler ile alakalı yapılabilecek çalışmalarla da siyaseten üerine düşeni yapması halinde Türkiye’nin kredi swap oranı 400 altına gerileyebilir. Bu durumda aynı kategoride bulunduğumuz ülkelerin risk primlerine biraz olsun yaklaşmış oluruz. Bu sayede gelişmekte olan başka bir ükeye yatırım yapmayı düşünen bir yatırımcıya ülkemizi tercih edebilmesi için bir fırsat sunmuş oluruz. Aksi halde kredi risk primi yüksek iken yabancı yatırımcıların artması oldukça güç olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir