Press ESC to close

Teknik Analiz Nedir?

Teknik analiz, basit bir anlatımla; gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin edebilmek için geçmiş fiyat hareketliliğine bakmak anlamına gelmektedir. Teknik analiz, bu nedenle sadece yatırım alanlarında değil, ekonomi ile alakalı tüm durumlar için kullanılmaktadır. Fakat, teknik analiz, spekülatif olaylarla yükselişe ya da alçalışa geçebilecek yatırım türleri için çok geçerli olabilecek ve doğru tahminde bulunulmasını sağlayacak bilgiler değildir.

Teknik Analiz Nasıl Hesaplanır ?

Teknik analiz yapabilmek için öncelikle ekonomi konularına hakim olmak, verileri doğru okumak ve grafikleri iyi değerlendirebiliyor olmak gerekmektedir. Forex piyasasında ve borsada en önemli şey; bilgidir ve bu alanlarda doğru yatırımlarla kazanç sağlayabilmenin yolu; doğru tahminden ve dolayısı ile doğru analizle birlikte doğru yatırım yapmaktan geçmektedir.  Bu nedenle, teknik analizleri okumaya başlamadan önce bilgi sahibi olunması gereken konular;  trend, trend çeşitleri, direnç, destek, yükselen ve alçalan kanallardır.

Teknik analiz yaparken, fiyat grafiklerini okumak önemlidir. Çünkü trend belirlemesi, direnç ve destek bu fiyat grafiklerine göre ortaya çıkmaktadır. Fiyat grafikleri incelenerek avantajlı pozisyonlar yakalanabilmektedir. Fiyat grafiklerine bakılarak varılacak kanıya göre fiyat gelişecek fiyat hakkında fikir sahibi olunur ve pozisyona girilip girilmeme kararı verilir.

Fiyat grafiklerini incelerken dikkat etmemiz gereken bir unsur trendlerdir. Trend kavramı, finansal anlamda; fiyatların değişim yönü anlamına gelmektedir ve aşağı-yukarı hareketlidir. Genel olarak fiyatlar, nadiren sabit durumdadır ve bunun dışında hep dalgalıdır. Bu nedenle trendin aşağıya mı yoksa yukarıya doğru mu hareketli olacağını grafikler üzerinden okuyarak pozisyona girilmektedir.

Teknik Analiz Göstergeleri

Teknik analiz yapılırken birçok göstergeye ihtiyaç durulmaktadır. Bu göstergeler; Hareketli Ortalamalar, Moving Average Convergence Divergence, Relatif Güç Endeksi, Commodity Channel Index, Bollinger Bantları, Momentum, Stokastik ve Parabolic SAR’dır. Bu göstergelerden yararlanarak piyasa hakkında ve hareketlilik hakkında tahminlerde bulunulabilinir. Bu göstergelerden, yatırımcılar arasında en çok kullanılanı ise; Moving Average Convergence Divergence ve Relatif Güç Endeksi’dir. Örneğin; Relatif Güç Endeksi ile yatırımcılar, hisse senetlerinin kapanış fiyatlarının bir önceki güne göre düşük ya da yüksek olmasını hesaplayarak hesaplama işlemi yaparlar. Bu hesaplamalar neticesinde, elde edilen sayı göz önünde bulundurularak işlem yani alım satım işlemleri yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir