Stagflasyon Nedir ? Stagflasyon Nedenleri Nelerdir ?
Stagflasyon, bir ülkenin ekonomisinde hem durgunluğun hem de enflasyonun aynı anda yaşandığını ifade etmek için kullanılan bir tanımlamadır. Stagflasyonda istihdam oranı düşer, arz talebi karşılayacak yeterlilikte olmaz ve bunlarla birlikte durgunluk da yaşanır. Çok daha basit cümleler ile stagflasyon; ekonomide yaşanan durgunluk ve işsizlik ile birlikte enflasyonun artması anlamına gelmektedir.
Stagflasyon, başa çıkılması zor bir ekonomik kriz durumudur.
Stagflasyon Nasıl ve Neden Oluşur ?
Ekonomik çelişki yaşandığı anlamına gelen stagflasyonun çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Buradaki çelişki ise şuradan gelmektedir; normal şartlarda işsizlik arttığında enflasyonun düşmesi, işsizliğin düştüğünde ise enflasyonun artması beklenir. Yani işsizlik ve enflasyon arasında normal şartlarda ters orantı bulunmaktadır. Fakat stagflasyon durumunda bu iki durum aynı anda yaşanmaktadır ve ekonomik bir çelişki içine girildiği anlaşılmaktadır.
- Stagflasyon Nedir ? Stagflasyon Nedenleri Nelerdir ?
- Stagflasyon Nasıl ve Neden Oluşur ?
- Stagflasyonun Önlenmesi
Stagflasyonlarda, enflasyona bağlı olarak; temel ihtiyaçlar dışındaki zorunlu olmayan ihtiyaçların alımı durdurulur ya da azaltılır, bu da piyasa da döngünün olmaması ve durgunluğun yaşanması demektir. Durgun ekonomi ise direkt olarak ekonomik büyümesi olumsuz etkilemesi ve yavaşlatması demektir.
Stagflasyona neden olan, kesin olarak belli olan bir neden bulunmamaktadır. Fakat her ekonomist bu konudaki kendi görüşünü öne sürmektedir. Ancak, stagflasyon oluşmasına neden olan, üzerinde görüş birliği yapılmış iki ana etken bulunmaktadır, bunlar;
- Zayıf ekonomi politikaları
- Arz şoku
Stagflasyonun Önlenmesi
Bir ülkede stagflasyon durumu ile mücadele edebilmek için, hem piyasa canlılığını arttıracak hem de enflasyonun düşmesine neden olacak bir politikanın uygulanması gerekmektedir. Ekonomik kriz durumları içinde, içinden en zor çıkılabilecek stagflasyonda, bir çok politikayı aynı anda ve birbiri ile uyumlu şekilde uygulamak gerekmektedir. Aksi takdirde, içinden çıkılması zor ve daha karmaşık bir yapı haline gelmesi söz konusudur. Bunun için, hem piyasanın canlılığını arttıracak hem de enflasyonun düşmesini sağlayacak politikalarla birlikte, cari açığı düşürecek politikalar da uygulanmalıdır. Bu durumda, dışa bağımlılığı da en aza indirmek alınabilecek önlemler arasındadır.
Stagflasyon yaşanan ülkelerde, kamu harcamalarında da dış borçlanmadan uzak durulmalıdır. Kamu harcamaları ülke içinde üretimi destekleyecek alanlara yönlendirilmelidir. Örneğin; tarım ve hayvancılık gibi üretime katkısı olan alanlara harcama yapılmalıdır. Ayrıca içinde bulunduğumuz teknolojik çağ nedeniyle, program geliştirme, yazılım teknolojilerine ağırlık vermek de stagflasyon durumlarında artık önem kazanmıştır.