Yevmiye Defteri Nedir, Saklama Süresi, Örneği

Muhasebecilerin mutlaka bildiği ve muhasebenin olmazsa olmazları arasında yer alan yevmiye defteri, muhasebeye ilgi duyanlar veya bu alanda ders alanlar tarafından da araştırılmaktadır. Yevmiye defteri, muhasebenin kalbi diyebiliriz. Yazımız sayesinde yevmiye defteri nedir ve yevmiye defteri saklama süresi öğrenmiş olacaksınız.

Yevmiye Defteri Nedir ?

Muhasebe işlemlerinin not edildiği yevmiye defteri, maddeler halinde ve tarih yazılarak not alınması gereken bir defterdir. Bazı kişiler tarafından günlük defter olarakta adlandırılmaktadır.

Yevmiye defterini kullanmadan önce kesinlikle noter aracılığıyla tasdiklenmesi gerekmektedir. Bu işlem yapılmazsa defterin herhangi bir geçerliliği olmaz ve kanun içeren durumlarda geçersiz sayılır. Ayrıca deftere yazılan işlemler, mutlaka belgelenmelidir. Yevmiye defterine yazılan herhangi bir işlem, belgelendirilmediği takdirde bu işlem geçersiz sayılır.

Yevmiye defteri, ciddiyet isteyen ve özen gösterilmesi gereken bir defterdir. Defterde herhangi bir yanlış işlem yapılması durumunda sayfa koparma, yazı karalama gibi işlemlerin yapılmaması gerekmektedir. Bu gibi durumlar tespit edildiği takdirde cezai işlem uygulanmaktadır. Yapılan yanlışlar, muhasebe kuralları çerçevesinde düzeltilmelidir.

Yevmiye defterine yazılacak herhangi bir işlem varsa bu işlem, aynı gün yazılmalıdır. Günü gününe kayıt yapılması gereken bir defter olan Yevmiye Defteri, en geç 10 güne kadar kayıt yapılmasına izin verilmektedir. Muhasebe fişleri kullanılarak işlem yapılacaksa 45 gün içerisinde yapılması gerekmektedir.

yevmiye-defteri-nedir

yevmiye-defteri-nedir

Yevmiye Defteri Saklama Süresi

Yevmiye defterinin belirlenmiş saklama süresi bulunmaktadır. Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu tarafından belirlenmiş iki adet farklı saklama süresi bulunmaktadır. Türk Ticaret Kanunu, 10 saklama izni verirken Vergi Usul Kanunu, 5 yıl saklama izni sunmaktadır.

Yevmiye Defteri Örneği

Yevmiye defteri, aşağıda yer alan bilgileri kesinlikle içermelidir.

– İşlem tarihi, borçlu hesap, madde sıra numarası, alacaklı hesap, tutar ve kaydı ilgilendiren fiş.

En Fazla Petrol İthal Eden Ülkeler Hangileridir sorusuna yanıt verdik.

İlginizi Çekebilir:Bekçi Maaşları ve Bekçi Çalışma Saatleri
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Manipülasyon ve Spekülasyon Kavramları
Avalanche Terradan Avax tokenları geri aldı
Avalanche, Luna (Terra) Geliştiricilerinden AVAX Tokenları Geri Aldı
Forward Ne Demek, Forward İşlemi Nasıl Yapılır?
Altın Hesabı Nedir ? Nasıl Açılır?
yield farming nedir
Farming Ne Demek? Kripto Para Piyasalarında Farming Nasıl Yapılır?
Öğretmen Maaşları 2020, Öğretmenlerin Yapabileceği Ek İşler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

KriptoMix | © 2020 |