Press ESC to close

2019 Dolar Tahmini ? 2019’da Dolar Kuru Nasıl Fiyatlanıyor ?

Değerli takipçilerimiz 2019 yılının ortalarını geçmeye başladığımız şu günlerde 2019’un kalan kısmında dolar ne olur ? Dolar yükselir mi yoksa düşer mi gibi kur ile alakalı bir çok soru gelmekte. Biz de sizlerden gelen bu sorulara bir cevap olabilme niteliği taşıyan 2019 dolar tahmini ve öngörülerini içeren bir yazı derlemeye karar verdik. Lafı fazla uzatmadan 2019 yılı dolar tl beklentilerimizle başlayalım.

2019 Dolar TL Beklentileri

2019 yılı ekonomik açıdan oldukça sıkıntılı bir yıl görünümü ile geldi. Hem ekonomik faaliyetlerdeki daralmalar, işsizliğin artması ve seçim süreçleri ile birlikte 2019 yılının yarısı boşa geçti denilebilir. Maalesef vadedilen ekonomik reformlar henüz devreye giremedi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimine devam ettiği bir dönemi geride bıraktık. Şimdi ise son olarak G-20 toplantısı gerçekleştirildi ve bu toplantıda uzun bir dönem Türkiye’nin hem ekonomisini hem de siyasal gündemini meşgul eden S-400 konusu ele alındı.

Abd, Türkiye’nin S-400 alımına karşı çıktığını her fırsatta beyan ederken, gerçekleşen G20 toplantısında ülkemiz lehine gelişmeler yaşandı. Durum böyle olunca da acaba 2019 yılının kalan kısmında dolar ne olur ? Bu toplantılar 2019 dolar tahminleri üzerinde değişikliğe yol açar mı gibi sorular gelmeye başladı.

2019 Dolar Tahminleri Değişti mi ?

Yapılan G20 toplantısında Trump ile Erdoğan’ın yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiği ve Trump’ın Türkiye’ye bakışının olumlu olduğu anlaşıldı. Ancak Abd’de Türkiye aleyhine oluşmuş ciddi bir konsensus mevcut ve Trump’ın tek başına senatoda oluşan bu konsensusa karşı gelme olasılığı bulunmuyor. Seçim dönemi yaklaşırken sırf Türkiye’yi savunmak için Trump sürpriz adımlar atabilir mi ? Zor görünüyor ancak en azından Trump’ın konuşmalarından edinilen izlenim yaptırımların ya düşük kalacağı da ya da yaptırım olmaması için farklı alternatifler bulunacağı yönünde algılandı.

G-20 zirvesinin ilk etapta piyasaları olumlu etkilemesi beklenebilir. Ancak bu uzun süreli olur mu ? 2019’un kalanına yansıyacak bir olumlu hareket olur mu orası zor. Çünkü Türkiye’de gündem her an değişiklik gösterebiliyor. Seçim süreçleri son buldu, şimdi erken seçim gündeme gelir mi soruları sorulmaya başladı. Diğer taraftan Suriye konusu hala gündemde. Yine Doğu Akdenizde sondaj çalışmaları nedeni ile Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye yönelik uyarıları da zaman zaman tansiyonu arttıran gelişmelerden oluyor. Yine S-400 konusu ve yaptırımlarda gündemde ki en önemli başlıklardan biri elbette. Bu başlık G20 sonrası gündemden kalkacak gibi görünmüyor.

2019 Dolar Kuru Tahmini Güncel

Dolar tl paritesi 5,80 civarında fiyatlamalarını sürdürüyor. Artık Türkiye için normal şartlarda en kötünün geride kaldığını düşünen bir çok fon ve stratejist bulunuyor. Ancak bu öngörülerin dile getirilebilmesi için siyasi faktörlerin ortadan kalkması gerekiyor. Yani Abd’nin Türkiye’ye yaptırım tehditleri vücut bulur ise bu durumdan Türk Ekonomisi ciddi yara alacaktır. Bu nedenle buradan bir yaptırım olmaması son derece pozitif algılanır. Eğer ki Türkiye’ye Abd’den herhangi bir yaptırım gelmez ve sondaj çalışmaları nedeni ile bir gerginlik oluşmaz ise dolar kurunda bir geri çekilme söz konusu olabilir.

Önümüzdeki aylarda ekonomik göstergelerin kısmen olumlu olması bekleniyor. 2019 yılının geride bıraktığımız aylarının, önümüzdeki aylara nazaran daha kötü olma ihtimali yüksek diye düşünüyoruz. Bu nedenle Türkiye Ekonomisi için en kötünün normal şartlar altında ( ceteris paribus ) geride kaldığını düşünüyoruz. Burada ki Ceteris Paribus ifadesi herhangi bir extra durum yaşanmadığı sürece ( yaptırım vs ) anlamına gelmektedir.

Dolar TL Analizi, Strateji ve Beklentileri

5,80 civarında fiyatlamalarını sürdüren dolar için önümüzdeki günlerde 5,65 seviyelerine doğru geri çekilmeler teknik olarak mümkün olabilir. Extra olarak temel olarak bakıldığında da Abd ile Çin arasında bir ticaret anlaşması ihtimali günden güne artıyor. Yine Fed’in faiz indirim beklentileri de yükselmeye devam ederken küresel piyasalarda dolar negatif bir atmosfer oluşma ihtimali yükseliyor. Bu durumda dolar endeksi üzerinde yaşanacak satışlar usdtry paritesine de satış getireceğinden dolar kurunda aşağı yönlü beklentimiz bulunuyor diyebiliriz.

Uzmanların 2019 dolar beklentileri içerisine baktığımızda da genellikle yorumlar bu yönde olmaya devam ediyor. Dolar kurunda çok aşırı yükselişler ya da düşüşler öngörülmemekte. 2019’ın geçtiğimiz aylarına göre daha stabil daha dar aralıkta bir dolar tl paritesi izlenebilir görüşü piyasada hakim. Ancak yaşanabilecek olumlu veya olumsuz gelişmelere de sert tepki verebilecek bir TL olacağını belirtmekte fayda var. Yani dolar küresel finans piyasalarında stabil seyrini sürdürse dahi TL’de aşırı değerlenme ya da değer kaybı nedeni ile kurda extra hareketlerin yaşanacağı bir 2019 yılı izleme ihtimalimizin de bulunduğunu hatırlatmakta fayda olacaktır.

G-20 zirvesi sonrası uzmanların dolar yorumları hafif pozitife dönmüş durumda. Yani TL açısından pozitifliğin arttığı bir dönemi beraberinde getirebilir bu da doların aşağı yönlü seyir içerisine girmesine neden olabilir görüşü hakim. Durum böyle iken dolar kurunda 2019 yılı beklentileri nasıl şekillenecek herkes tarafından merak ediliyor. Sizlerde 2019 dolar kuru tahminlerinizi bu başlık altında paylaşabilirsiniz. Sizce dolar yükselir mi ya da dolar düşer mi gibi soruların cevaplarını bu başlık altında paylaşarak diğer yatırımcılar ile tartışabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir