Press ESC to close

Fed Faiz Kararı Öncesinde Piyasalar Nasıl Fiyatlanıyor ? Dolar, Altın, Euro

Merakla beklenen Fed’in faiz kararı bu akşam açıklanacak. Türkiye saati ile 21:00’de açıklanacak olan faiz kararı öncesinde küresel piyasalarda bir hareketlenme yok. Ancak iç piyasalara döndüğümüzde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili sonrası piyasaların bozuk açıldığı görünmekte. Bunda en büyük etken de elbette ki Abd Temsilciler Meclisi içerisinde onaylanan Türkiye’ye yaptırım tasarısı ve Ermeni Soykırımı taslağı oldu. Alınan bu kararlar sonrası dolar kuru 5,77 seviyesine kadar yükseldi, piyasalarda bu akşam ki Fed faiz kararı beklenirken, Abd’den gelen haberler odak noktamızı iç piyasalarda bir anda değiştirdi.

Fed’in bu akşam 25 baz puanlık faiz indirimine kesin gözü ile bakılıyor ancak bu indirimin bir kısmının da şuan ki fiyatlamalar içinde olduğu düşünülüyor. Bir de Ermeni soykırımı tasarısı ile Suriye’de başlatılan harekat nedeni ile yaptırım tasarısının da kabul edilmesi dolar kurunda Fed dışında dikkat edilecek başka bir alan olduğunu gösteriyor. Türkiye’den bu kararlara yönelik gelecek tepkiler ve Trump’ın bu konudaki açıklamaları dolar kuru üzerinde belirleyici olabilecektir. Ayrıca Fed faiz kararı sonrasında FOMC‘den gelecek açıklamalarda kur üzerinde etkili olabilecektir.

Kur tarafında bugün için 5,78 seviyesi oldukça kritik, piyasa açılışıyla beraber bu seviyeye doğru ataklar gerçekleşebilir. Buranın kırılmaması halinde ise dolar kurunda yeniden geri çekilme izlenebilir. Aşağıda 5,73 seviyesi düşüşlerin bir anlam ifade edebilmesi açısından önemli olacaktır. 5,73 altında kalacak fiyatlamalar da TL pozitif bir görünüm piyasalarda etkili olabilir. Aksi halde düşüşler yatırımcılar tarafından yeniden alım fırsatı olarak değerlendirilmek istenebilir.

Fed Faiz Kararı ve ONS Altın Fiyatlamaları

Fed’in faiz kararı öncesinde dün gerilemeye başlayan ons altın fiyatları 1,490 dolar altına inmişti. Bugün de bu seviye altında işlem görmeyi sürdürüyor. Önümüzdeki saatlerde yani Fed’in faiz kararı yaklaştıkça volatilitenin artmasını beklediğimiz altın fiyatlarında beklenti 25 baz puanlık faiz indirimi yönünde. Eğer faiz indirimi gelir ve de FOMC‘den gelecek satır başlarında yeni bir faiz indirimine kapı aralık bırakılırsa ons altın yükselişe geçebilir. Eğer faiz indirimlerinde sona gelindiği algısı oluşursa, bu toplantıda faizleri 25 bp geri çekilse bile düşüşe geçen bir ons altın ile karşılaşma ihtimalimizde bulunuyor diyebiliriz.

Euro Nasıl Fiyatlanır ?

Euro şuan için sadece Fed’e odaklanmış durumda değil. Çünkü diğer taraftan Brexit süreci bulunuyor ve bir türlü bu süreç sonlandırılamadı. Bu nedenle Euro Fed’in faiz kararından etkilenebilecek olsa da, kendi içerisindeki sorunların devam ettiği görünüyor. Yine Euro Bölgesi bir türlü enflasyon üretemiyor. Bu bakımdan faiz oranları ve tahvil alımlarının bir süre daha devam edeceği en son Başkan Draghi tarafından vurgulandı. Bu bağlamda Fed’in faiz indirim kararı doları aşağı çekecek olsa dahi euro tarafında bu geri çekilmenin pozitifi etkilerini çok da etkin bir şekilde görebilmemiz mümkün olmayabilecektir.

Borsalar Nasıl Fiyatlanır ?

Son dönemde her ne kadar Borsa İstanbul’da kayıplar dikkat çekiyor olsa da yurtdışı borsalarda rekor seviyeler zorlanmaya devam ediyor. Abd borsaları biz kapalıyken rekor seviyelere ulaştı ve Trump için güzel bir iç piyasası malzemesi daha çıktı. Yine Almanya’da Dax endeksi 13000 sınırına ulaştı, Türkiye’de ise henüz Borsa İstanbul açılmadı, birazdan açılacak ve Viop tarafına bakılırsa olumsuz bir açılış olacak gibi duruyor. Abd’nin Ermeni Soykırımını tanıdığı tasarı ve Türkiye’ye yönelik yaptırım tasarısı bu düşüşte etken olmuş gibi duruyor.

Fed’in 25 baz puanlık faiz indirimi ve daha sonrada indirimlere kapıyı açık bırakması dünya borsalarında pozitif bir etki oluşturabilir. Ancak Borsa İstanbul tarafı Abd ile olan ikili ilişkilerin ne yönde şekilleneceğini de fiyatlayacağından burada net bir yükselişten bahsetmek oldukça zor. Yine de Trump’ın Türkiye’ye olan olumlu tavrı ile beraber senatodan geçen kararların bir şekilde engellenebilme ihtimali de piyasalarda fiyatlamaların değişmesine neden olabilecek gibi görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir